Klein kansje dat planetoïde Apophis in 2068 op aarde inslaat

  apophis in 2029

  Wetenschappers hebben de planetoïde Apophis nog eens onder de loep genomen om te achterhalen of deze in de nabije toekomst een gevaar voor de aarde kan gaan vormen. De komende decennia hebben we waarschijnlijk weinig van Apophis te vrezen, maar er is een heel klein kansje dat dat in 2068 anders is.

  Apophis werd in 2004 ontdekt en hield direct de gemoederen al bezig. Er zou namelijk een kleine kans zijn dat deze in 2029 op aarde zou inslaan. Gelukkig konden de onderzoekers na de baan van de planetoïde bestudeerd te hebben, al snel uitsluiten dat deze over zestien jaar een gevaar voor onze planeet gaat vormen. Maar hoe zit dat in de jaren erna?

  Sleutelgat
  Dat is nog niet zo gemakkelijk vast te stellen. Wat er na 2029 gebeurt, is waarschijnlijk namelijk afhankelijk van wat er in 2029 gebeurt. In dat jaar scheert de planetoïde op een hoogte van ongeveer 31.900 kilometer over de aarde. Daarmee komt de planetoïde vrij dichtbij. Zo dichtbij dat het mogelijk is dat de zwaartekracht van de aarde de baan van de planetoïde verandert waardoor deze in een later stadium toch op ramkoers met onze planeet kan komen te liggen. Of de aarde de planetoïde ook echt sterk gaat beïnvloeden, is afhankelijk van het feit of de planetoïde in 2029 door een zogenoemd ‘sleutelgat’ (keyhole) vliegt. Keyholes zijn kleine gebieden nabij de aarde waar de zwaartekracht van onze planeet grote invloed uitoefent.

  WIST U DAT…

  …uit recent onderzoek blijkt dat Apophis een stuk groter is dan gedacht? De planetoïde zou een diameter van 325 meter hebben.

  Inventarisatie
  Onderzoekers hebben nu de sleutelgaten waar de planetoïde in 2029 wellicht doorheen vliegt, in kaart gebracht. Ze vonden er meer dan twaalf die zich op plekken bevinden waar ook de planetoïde wellicht komt. Op basis van die inventarisatie kunnen de onderzoekers nu voorzichtig iets gaan zeggen over de kans dat de planetoïde daadwerkelijk door zo’n sleutelgat vliegt en in een later stadium een gevaar voor de aarde gaat vormen.

  2036
  Het onderzoek levert enkele verrassende resultaten op, zo is te lezen in het paper van de onderzoekers. Zo dachten onderzoekers dat de kans dat de planetoïde op aarde zou inslaan in het jaar 2036 het grootst was. Maar dit onderzoek sluit die inslag uit. De kans dat de planetoïde in 2029 zo door de aarde beïnvloed wordt dat deze in 2036 op aarde inslaat, is namelijk kleiner dan 1 op 1 miljoen.

  Uit het onderzoek blijkt dat er slechts één jaar is waarin de kans op een inslag groter is dan één op één miljoen. En dat is in 2068. Er is namelijk een twee meter breed sleutelgat dat leidt tot een inslag in 2068. De kans op een inslag in 2068 schatten de onderzoekers 2,3 op 1 miljoen.

  De afbeelding bovenaan dit artikel laat zien hoe Apophis in 2029 langs de aarde scheert. Op welke afstand deze dat precies gaat doen, weten we nu nog niet. Vandaar dat u geen stipje, maar een balkje ziet. Het balkje vertegenwoordigt de marge waarbinnen onderzoekers verwachten dat de planetoïde langs de aarde scheert.

  Bronmateriaal

  "Apophis Risk Assessment Updated" - NASA.gov
  "Yarkovsky-driven impact risk analysis for asteroid (99942) Apophis" - Archiv.org
  De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd