Klein beetje fijnstof verhoogt risico op longkanker

Overal ter wereld zweven piepkleine deeltjes in de lucht, die zijn uitgestoten door verkeer, industrie of veebedrijven. Nieuw onderzoek toont aan dat deze fijnstofdeeltjes gevaarlijk zijn voor de gezondheid, zelfs bij concentraties lager dan de normen van de Europese Unie. Zo kan een klein beetje fijnstof het risico op longkanker verhogen.

Fijnstof is de afgelopen tijd weer in het nieuws door het iSPEX-project. Duizenden mensen gingen afgelopen maandag naar buiten om de hoeveelheid fijnstof in de lucht te meten. Al deze gegevens zijn verzameld, waaruit een fijnstofkaart is gerold.

Wist u dat…

…luchtvervuiling binnen erger is dan buiten?

Een internationaal team van wetenschappers combineerde de resultaten van zeventien onderzoeken, waar in totaal 313.000 mensen aan meededen. Uit het onderzoek blijkt dat bij elke stijging van vijf microgram per kubieke meter aan deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer, de kans op longkanker toeneemt met achttien procent. De kans stijgt met 22 procent bij elke toename van tien microgram per kubieke meter aan deeltjes kleiner dan tien micrometer.

Geen ondergrens
Het is zorgwekkend dat de onderzoekers geen grens vonden waaronder het risico nul is. “Ons onderzoek laat zien dat ook de in Europa heersende concentraties van fijn stof een verhoogd risico geven op het ontwikkelen van longkanker”, concludeert toxicoloog Gerard Hoek van de Universiteit Utrecht.

Factoren
In het paper staat dat de onderzoekers niet konden achterhalen of de longkankerpatiënten eerder longziekten hadden. Bepaalde longziekten leiden soms tot longkanker, dus dit is iets dat in de toekomst verder uitgezocht moet worden. Wel corrigeerden de onderzoekers andere factoren, zoals roken, het eten van fruit en het beroep.

Bronmateriaal

Universiteit Utrecht

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd