Kledingadvies nodig? Vraag het een computer!

selfie

Een witte blouse? Of toch een donkerblauwe sweater? Voor sommige mensen is het lastig om een outfit te kiezen. Een nieuw wiskundig model biedt hulp. Een computer met dit model kan kledingadvies geven.

Spaanse computerwetenschappers verzamelden 144.169 berichten op de populaire community chictopia.com. Op deze website plaatsen gebruikers selfies, waarop hun kledingstijl duidelijk te zien is. Vervolgens kunnen andere leden stemmen. Dit komt overeen met ‘liken’ op Facebook. Des te meer stemmen, des te leuker is de outfit. De ruim 144.000 posts werden vervolgens in een dataset aan een computer aangeboden, waarna er een ‘zelflerend’ wiskundig model werd gemaakt om te bepalen in hoeverre een kledingstuk modieus is.

Een beoordeling van de huidige outfit en kledingadvies.
Een beoordeling van de huidige outfit en kledingadvies.

“Ons doel is om feedback te geven aan de gebruiker”, schrijven onderzoekers Raquel Urtasun en Sanja Fidler. “Niet alleen moet de computer in staat zijn om de foto te beoordelen; ook moet het systeem kledingadvies geven.”

Casual zwart is populair
Om te bepalen wat iemand zou moeten dragen, wordt gekeken naar kledingtrends in populaire steden. Zo is ‘casual zwart’ een populaire stijl. Daarnaast neemt het model andere variabelen mee, zoals de eigenschappen van de drager (o.a. huidskleur), het soort kleding en de omgeving.

Amsterdam is modieus
Aangezien er meer dan 144.000 foto’s zijn gescreend, weet het systeem in welke stad de bestgeklede mensen rondlopen. Dat is in Manila (Filipijnen) met een fashionscore van 6,6. Los Angeles (6,3), Melbourne (6,2) en Amsterdam (6,1) scoren ook hoog. De inwoners van Jakarta hebben volgens de onderzoekers geen gevoel voor mode (4,4).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd