Kleding van de Vikingen ontdekt waarop ‘Allah’ en ‘Ali’ staat

Het suggereert dat de Vikingen en hun tradities beïnvloed werden door de Islam.

Archeologen ontdekten de kleding in een bootgraf dat uit de Vikingtijd stamt. In eerste instantie dachten de onderzoekers dat de kleding versierd was met sierlijke patronen. Maar vervolgonderzoek heeft nu uitgewezen dat er Arabische tekens in de patronen ‘verstopt zitten’. “Een opwindend detail is dat het woord ‘Allah’ in spiegelschrift geschreven staat,” vertelt onderzoeker Annika Larsson.

Plundertochten
Eerder werden in graven van Vikingen al wel oosterse objecten aangetroffen. Aangenomen werd dat de Vikingen ze tijdens hun plundertochten of middels handel verkregen. Maar de kleding die nu ontdekt is, vertelt een heel ander verhaal. “Dat we zo vaak aannemen dat oosterse objecten in graven uit de Vikingtijd alleen het resultaat kunnen zijn van plunderingen en handel met het oosten, houdt geen stand, omdat de inscripties opduiken in typische Viking-kleding die we terug zien in goed bewaard gebleven afbeeldingen van walkuren (strijdgodinnen uit de Noordse mythologie, red.).”

Ingeweven
In andere woorden: hier hebben we te maken met een stukje oosterse cultuur dat door de Vikingen – letterlijk – in hun eigen traditie werd ingeweven. “Misschien was dit een poging om gebeden zo te schrijven dat ze van links naar rechts gelezen konden worden, maar daarbij toch de Arabische tekens te gebruiken die erin thuishoren,” speculeert Larsson.

Eeuwig leven
De Vikingen wisselden dus niet alleen goederen uit met de moslimwereld, maar lijken ook enkele van hun tradities omtrent begrafenissen over te hebben genomen. “We denken dat gewoontes omtrent begrafenissen in de Vikingtijd beïnvloed werden door de Islam en het idee van een eeuwig leven na de dood, in het Paradijs,” vertelt Larsson. “Grafgoederen zoals prachtige kleding en zorgvuldig vernaaide exotische stoffen reflecteren het dagelijks leven van de overledene nauwelijks. Het rijke materiaal moet eerder gezien worden als een tastbare uiting van onderliggende waarden.”

Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat oosterse zijde veelvuldig opduikt in Vikinggraven. In sommige Vikinggraven is zelfs meer oosterse zijde te vinden dan wol en linnen. Het meeste zijde lijkt een Perzische of Centraal-Aziatische oorsprong te hebben. “In de Koran staat geschreven dat bewoners van het Paradijs kleding van zijde zullen dragen, wat het wijdverspreide voorkomen van zijde – samen met de teksten – in graven uit de Vikingtijd kan verklaren.” Tot op heden zijn die teksten echter nog maar in één graf aangetroffen. Maar dat kan zomaar komen doordat de tekens goed verstopt zitten in patronen. Nu we echter weten dat ze zich in die patronen op kunnen houden, wordt het mogelijk gemakkelijker om eventuele Arabische tekens ook in andere kledingstukken te identificeren. Reden genoeg voor een vervolgonderzoek!

Bronmateriaal

"Viking Age script deciphered – mentions ‘Allah’ and ‘Ali’" - Universiteit van Uppsala

Afbeelding bovenaan dit artikel: Annika Larsson

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd