Kleding van Ötzi is een mix van zeker vijf verschillende dieren

De beroemde man die 5300 jaar geleden leefde, gebruikte onder meer de vacht van een bruine beer en schapen- en geitenhuid om op temperatuur te blijven.

Dat stellen onderzoekers nadat ze de kleding en de pijlkoker van de ijsman uitgebreid hebben bestudeerd. Hun conclusies zijn te vinden in het blad Scientific Reports.

Eerdere onderzoeken toonden onder meer aan dat Ötzi een slecht gebit had, tientallen ‘tatoeages’ had en kort voor zijn overlijden nog goed gegeten had.

Wilde dieren
De hoed van Ötzi was gemaakt van de vacht van een bruine beer. En ook voor het maken van Ötzi’s pijlkoker moest een wild dier het loodje leggen. De koker is gemaakt van de huid van een ree.

Ötzi: een jager?
Eerder onderzoek suggereerde dat Ötzi zich met name bezighield met landbouw en het houden van dieren. Maar nu zijn kledij en accessoires ook uit resten van wilde dieren blijkt te bestaan, moeten we dat beeld herzien. De hoed en pijl wijzen er immers op dat Ötzi op wilde dieren joeg of ze met vallen wist te vangen.

Geitenleer
Uit het onderzoek blijkt verder dat de jas van de ijsman bestaat uit zeker vier huiden van twee soorten: geiten en schapen. Dat er twee soorten in de jas zijn verwerkt, suggereert dat men jassen maakte van de huiden die beschikbaar waren..

Hier zie je onder meer enkele kledingstukken die Ötzi droeg. Afbeelding: Museum of Archaeology Bolzano.
Hier zie je onder meer enkele kledingstukken die Ötzi droeg. Afbeelding: Museum of Archaeology Bolzano.

Ötzi werd in 1991 ontdekt in de Italiaanse Ötztaler Alpen. De resten van de man zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven en de afgelopen decennia uitgebreid bestudeerd. Zo zijn we gaandeweg meer te weten gekomen over zijn dieet, levensstijl en gezondheid (zie ook het kader). De oorsprong van de kleding van Ötzi was echter nog in nevelen gehuld. Dit nieuwe onderzoek brengt daar verandering in.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd