Kleding die zichzelf repareert komt eraan

Wetenschappers hebben kleding ontwikkeld die kleine gaatjes en flinke scheuren helemaal zelf repareert.

Vele wetenschappers werken eraan, maar nog niemand is erin geslaagd om het ook echt te maken. Kleding die zichzelf kan repareren. Europese wetenschappers hebben nu de primeur: hun kleding kan het namelijk wel!

Regenpak
De onderzoekers richtten zich op het materiaal waar ook regenpakken van gemaakt worden. Dit bestaat uit een laag textiel, met daarover een plastic die ervoor zorgt dat de regen niet door de kleding kan dringen. Gaatjes of scheuren in die plastic coating maakt de regenkleding waardeloos. Vandaar dat een coating die zichzelf kan repareren natuurlijk ideaal is.

WIST U DAT?

…de kleding van de toekomst met uw humeur speelt?

Capsules
De onderzoekers voegden uitzonderlijk kleine capsules aan de coating toe. In die capsules zit een soort lijm. “Als de coating scheurt, barsten de capsules in het beschadigde gebied,” legt onderzoeker Susie Jahren uit. De lijm komt eruit. “En wordt hard als het in contact komt met water en lucht. Dus de coating herstelt zichzelf.”

Nader onderzoek is noodzakelijk. Zo moeten de onderzoekers nog zien te achterhalen hoe stevig de lijm precies is en of deze ook grotere scheuren kan helen. Maar het onderzoek lijkt in ieder geval een belangrijke stap te zijn in de richting van kleding die zichzelf repareert. “We hebben laten zien dat het principe werkt. Gaten en scheuren die we in het laboratorium hebben gemaakt, gingen allemaal uit zichzelf weer dicht.”

Bronmateriaal

"Rainwear That Repairs Itself?" - Sciencedaily.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Rev. Xanatos Satanicos Bombasticos (ClintJCL) (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd