Kip gooit sperma van inferieure haan weg

Hennen zijn heel kritische beesten: zo zijn ze niet bereid om zomaar het nageslacht van elke willekeurige haan op de wereld te zetten.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Oxford University. Wetenschappers ontdekten dat hennen sperma na het paren soms weer uitwerpen. Maar waarom?

Vragen
Was het omdat ze teveel sperma hadden? Of wilden ze bepaald sperma gewoon niet? De onderzoekers bestudeerden enkele kippen en hanen om antwoord op die vraag te krijgen.

Kip of het ei?

Wat was er het eerst? Lees er hier alles over!

Kieskeurig
Ze ontdekten dat kippen de grootste hoeveelheden sperma verwerpen wanneer ze zojuist met een inferieur mannetje hebben gepaard. Zo verkleinen de hennen de kans op nageslacht van dat mannetje flink. De vrouwtjes kunnen zich zulk kieskeurig gedrag veroorloven: vaak paren ze met meerdere mannetjes achter elkaar, zo is in het blad American Naturalist te lezen.

De hennen lijken daarbij machteloos: ze worden besprongen door een mannetje en vaak gedwongen om te paren. Maar blijkbaar hebben de dames een manier gevonden om toch nog enige invloed uit te oefenen. Zo bepalen ze nog altijd zelf welk mannetje het voordeel van de twijfel krijgt en de grootste kans op nageslacht heeft.

Bronmateriaal

"Chickens eject sperm from males they don't fancy" - Eurekalert.org
"Picky Hens Punt Bad Mates’ Sperm" - Wired.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Nick Thompson (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd