Kinderwens? Haal die telefoon uit je broek!

sperma

Mannen die hun mobiele telefoon in hun broekzak dragen, hebben een minder grote kans om vader te worden. Dit beweren onderzoekers van de universiteit van Exeter. Elektromagnetische straling van een mobieltje tast de kwaliteit van het sperma aan.

Gaat sperma het witte goud worden?

Ooit ‘Children of Men‘ gezien? Deze deprimerende film speelt zich af in 2027. Al achttien jaar zijn vrouwen niet meer vruchtbaar, waardoor er geen kinderen meer zijn. Wetenschappers maken zich zorgen over zo’n soort scenario, want wereldwijd gaat de kwaliteit van het sperma achteruit. Uit recent onderzoek is gebleken dat de concentratie sperma van Franse mannen tussen 1989 en 2005 met 32,2 procent daalde. Blijkbaar stoort ‘iets’ de hormonale balans. Is elektromagnetische straling (deels) de veroorzaker?

Dr Fiona Mathews en haar collega’s analyseerden tien eerdere onderzoeken met een totale onderzoekspopulatie van 1.492 proefpersonen. De kwaliteit van het zaad werd op drie manieren gemeten: mobiliteit (hoe goed zwemt het sperma naar de eicel), levensvatbaarheid (hoeveel procent van het sperma leeft nog) en de concentratie (het aantal spermacellen per eenheid semen).

50 tot 85 procent van de deelnemers van de controlegroepen had normaal bewegend zaad. Dit percentage daalde met acht procentpunten wanneer mannen een mobiele telefoon bij zich droegen. Dezelfde daling was zichtbaar bij de levensvatbaarheid van het zaad. Een mobiele telefoon blijkt geen invloed te hebben op de hoeveelheid spermacellen.

“Wereldwijd worden er enorm veel mobiele telefoons gebruikt”, vertelt professor Mathews. “Het is goed om te kijken naar de rol van elektromagnetische straling op de omgeving. De resultaten van dit onderzoek zijn vooral van belang voor mannen die op het randje van onvruchtbaarheid balanceren.”

Het paper ‘Effect of mobile telephones on sperm quality: a systematic review and meta-analysis‘ verschijnt deze maand in het wetenschappelijke journaal Environment International.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd