Kindermoord heel normaal in Romeinse rijk

Het doden van pasgeboren, ongewenste baby’s was heel normaal in het Romeinse rijk en daarbuiten, zo blijkt.

De onderzoekers concluderen dat het doden van een pasgeboren baby tot voor kort de enige manier was om de grootte van het gezin op een voor de moeder veilige manier te beheersen. Het gebeurde in diverse oude beschavingen, maar vooral de Romeinen deden het regelmatig, zo is gebleken uit archeologische opgravingen.

Tolerant
“Ik denk dat de Romeinen het eerder tolereerden dan dat ze het helemaal acceptabel vonden, maar dat is lastig vast te stellen,” merkt onderzoeker Simon Mays op. De wetenschapper bestudeerde de restanten van een Romeinse villa in Engeland: Hambelden. De villa dateert uit de periode tussen de eerste en vierde eeuw.

WIST U DAT…

Leeftijd
Uit opgravingen blijkt dat nabij de villa 97 kinderlijkjes begraven liggen. Alles wijst erop dat de lijkjes heimelijk zijn begraven. Het is lastig vast te stellen hoe de kinderen om het leven zijn gekomen. Om er zeker van te zijn dat de kinderen allemaal kort na de geboorte zijn vermoord, stelde Mays de leeftijd van de kinderen vast en vergeleek die met andere plaatsen waar veel kinderlijkjes begraven liggen: Ashkelon (Israël) en Wharram Percy (Engeland).

Wurging?
De kinderen bij Wharram Percy bleken een natuurlijke dood te zijn gestorven: hun leeftijden liepen uiteen. Maar de 100 kinderen in Ashkelon stierven allemaal kort nadat ze voldragen waren. Ze werden niet begraven, maar in een riool onder een bordeel gestopt. Bij Hambleden was de spreiding van de leeftijden vergelijkbaar met die van Ashkelon. De onderzoekers moeten dan ook concluderen dat de kinderen kort na de geboorte zijn vermoord. Waarschijnlijk door ze te wurgen.

WIST U DAT…

Meer
En de Romeinen zijn heus niet de enigen, zo benadrukken de wetenschappers. Ook in Thailand en op de Balkan gebeurde het. Onderzoek wijst er zelfs op dat op een bepaald punt in de geschiedenis 80 procent van alle oude volken kinderen opzettelijk doodden.

De redenen voor de kindermoord waren in de ogen van de oude volkeren wellicht heel nobel. Heel arme samenlevingen kunnen de kinderen hebben omgebracht om te zorgen dat deze geen aanslag konden plegen op de schaarse voedselbronnen. Het was dus bedoeld om de kwaliteit van leven van de rest van het volk te verbeteren. Het werd wellicht zelfs gezien als een moord uit genade. Het doel was niet om het kindje pijn te doen, maar om het voor pijn (te weinig voedsel en middelen) te behoeden.

Bronmateriaal

"Infanticide common in Roman Empire" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd