Kinderdagverblijf ‘ietsje’ slechter voor kind

 GEZONDHEID  Onderzoeker Andrew Leigh heeft naar eigen zeggen een aantal nare vooroordelen over kinderopvang de wereld uit geholpen. Tegelijkertijd moet hij wel concluderen dat een kind in de opvang toch iets slechter af is dan thuis. Maar…als econoom moet hij toch benadrukken dat de opvang voor ouders wel heel erg fijn is.

“We hebben ontdekt dat kinderen op kinderdagverblijven slechter scoren in de gedragsresultaten en iets meer last hebben van woedebuien, maar niets dat op ons als een fors probleem overkomt,” meent Leigh. “Kinderopvang is geen kindermishandeling, maar ook geen mytische oplossing van alle (…) problemen.” Uit de resultaten bleek ook dat kinderen het beter doen als zij in de kinderopvang begeleid worden door jongvolwassenen.

Leigh nam voor dit onderzoek 5000 vijfjarige, Australische kinderen apart en concludeert dat ze slechts een klein beetje slechter af zijn als ze naar de kinderopvang gaan. Daarnaast bleken kinderen die naar het kinderdagverblijf gaan, ook nog eens een vertraging van twee maanden in hun ontwikkeling op te lopen. Maar ook dat is volgens Leigh geen onoverkoombaar probleem. “Je moet je herinneren dat zorg die niet van de ouders komt, substantiële voordelen voor ouders heeft. Je moet het in de context zien.”

Het lijkt erop dat Leigh zijn onderzoek wel enigszins heeft laten kleuren door zijn economische achtergrond. Een onderzoek van de Australische Senaat wees vorige week namelijk nog uit dat kinderopvang voor kinderen op jonge leeftijd een gevaar kan zijn voor de ontwikkeling van het gedrag, de emoties en sociale houding van het kroost

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd