Kinderen rennen zo koddig, omdat hun benen kort zijn

  voeten

  De weinig gracieuze wijze waarop jonge kinderen rennen is dus niet te wijten aan het feit dat ze nog niet helemaal ontwikkeld zijn.

  Wanneer je een peuter ziet rennen, is dat vaak een koddig gezicht. De voeten van de peuter komen amper van de grond en de bewegingen zijn weinig gracieus. Zeker als je ze vergelijkt met de vloeiende bewegingen van een volwassene. Lang werd gedacht dat de koddige wijze waarop peuters (en kleuters) rennen het resultaat was van het feit dat ze nog niet helemaal ontwikkeld zijn.

  Korte benen
  Maar een nieuw onderzoek toont nu aan dat het daar niets mee te maken heeft. Dat jonge kinderen zo bijzonder rennen, komt doordat hun benen kort zijn. Dat is te lezen in het blad The Journal of Experimental Biology.

  Het onderzoek
  Onderzoekers trekken die conclusies nadat ze de bewegingen van achttien kinderen die tussen de 1,1 en 4,7 jaar oud waren bestudeerden. Met behulp van camerabeelden en een speciale mat die de druk die de kinderen op de grond uitoefenen, registreerde, werden de bewegingen geanalyseerd.

  Uit het onderzoek blijkt dat de korte benen van de jonge kinderen kunnen verklaren waarom de jonge kinderen zo apart rennen. De korte benen van kinderen hebben niet genoeg tijd om de kracht te genereren die nodig is om tijdens het rennen los te komen van de grond. Het resultaat: de voeten van kinderen blijven relatief langer op de grond dan die van volwassenen en dat ziet er wat onhandig uit.

  Bronmateriaal

  "Kids are clumsy runners because they are small" - Biologists (via Eurekalert.org)

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd