Ouders met drukke en veeleisende banen brengen niet per definitie minder tijd met hun kroost en partner door. Sterker nog: voor hen is de tijd die ze met hun gezin hebben juist extra heilig. Hoe ze die tijd vullen, wordt wel beïnvloed door de baan. Des te drukker het werk, des te lager de kwaliteit van de gezamenlijke activiteiten. Dat blijkt uit onderzoek.
Socioloog Anne Roeters bestudeerde de invloed die betaald werk heeft op het gezin en dan in het bijzonder de tijd die ouders voor elkaar en hun kinderen hebben. Via het huishoudenpanel van TNS-NIPO verzamelde en analyseerde ze haar gegevens.
Kwantiteit
De resultaten zijn bemoedigend. Zo valt er over het algemeen niets af te dingen op de tijd die ouders voor het gezin vrij maken. “In een tijd waarin werk vaak als schadelijk wordt gezien – denk aan politici die een stap terug doen om meer tijd voor het gezin vrij te maken – is het belangrijk te erkennen dat werkende ouders hun best doen het gezinsleven te beschermen,” merkt Roeters op. “En dat zij hier, zo blijkt, bovendien goed in slagen.”
Kwaliteit
De drukte die ouders op het werk ervaren, heeft wel invloed op de kwaliteit van de gezamenlijke activiteiten, zo blijkt. Een moeder die het druk heeft gehad op haar werk, zet het kind eerder voor de televisie dan er samen het bos mee in te trekken. En hoewel de moeder dan heus wel naast het kind op de bank zit, is de kwaliteit van de gezamenlijke activiteit toch aanzienlijk minder. Soms kan het werk die gezamenlijke activiteit zelfs letterlijk verstoren. Bijvoorbeeld doordat moeder de laptop op schoot neemt en – terwijl het kind televisie kijkt – nog snel even de mail wegwerkt.
WIST U DAT…
Flexibiliteit
Ouders die denken dat flexibiliteit het toverwoord is, komen van een koude kermis thuis. Natuurlijk is flexibiliteit nodig om privé en werk te combineren, maar het komt de tijd die ouders aan hun kinderen besteden niet per se ten goede. “Flexibiliteit kan leiden tot zogenoemde besmette tijd: tijd die weliswaar met het kind wordt doorgebracht, maar waarbij de ouder de aandacht bij het werk heeft. Met het gevolg dat de relatie tussen ouder en kind minder wordt.”
Multitasken
Roeters vindt het belangrijk dat zowel de overheid als werkgevers inzien dat die flexibiliteit niet in het belang van het kind is. “Zoiets als multitasken in het huishouden, waarbij de ouder in de ene hand de blackberry heeft en aan de andere hand het kind, is niet de oplossing. Halve aandacht voor het kind doet de relatie tekort.”
Roeters hoopt morgen aan de universiteit van Utrecht op haar onderzoek te promoveren.