Kinderen in appartementen blootgesteld aan sigarettenrook

84 procent van de kinderen in appartementen zijn blootgesteld aan sigarettenrook, zelfs als hun ouders niet roken. Dit melden wetenschappers van de universiteit van Rochester. Ook kinderen in rijtjeshuizen hebben een grote kans op blootstelling.

De wetenschappers keken naar de hoeveelheid cotinine in het bloed van 6.000 Amerikaanse kinderen. Cotinine zegt iets over de blootstelling aan nicotine, een verslavende stof in sigaretten.

“We beginnen te begrijpen dat sigarettenrook door muren dringt”, vertelt professor Karen Wilson van de universiteit. “Ook kan een gedeeld ventilatiesysteem invloed hebben op de blootstelling aan sigarettenrook.” In appartementencomplexen delen verschillende huishoudens vaak het ventilatiesysteem.

Kinderen met veel cotinine in hun bloed hebben een grotere kans op ademhalingsproblemen, afname van cognitieve vaardigheden en afname van antioxidanten.

Wetenschappers denken dat het verstandig is om roken in appartementen te verbieden, om zo de blootstelling van kinderen aan sigarettenrook terug te dringen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd