Kinderen eerder kans op strafblad door criminele vader of scheiding

Een echtscheiding of een criminele vader is niet goed voor de ontwikkeling van een kind. Dit blijkt uit een onderzoek van sociologe Marieke van de Rakt van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij beweert dat kinderen van gescheiden ouders in de jaren na de echtscheiding een drie keer grotere kans op een strafblad hebben dan kinderen uit een volledig gezin.

Daarnaast meldt Van de Rakt dat de kans drie keer zo groot is dat een kind in aanraking komt met justitie als zijn of haar vader meer dan vijf keer is veroordeeld.

Levenslopen
Van de Rakt analyseerde de criminele levenslopen van 3.500 veroordeelde vaders. Het gaat om kleine en grote delicten van winkeldiefstal tot moord. Ook de levensloopbanen van de 8.000 kinderen van deze vaders werden nagelopen. Van de Ragt vergeleek de gegevens van de criminele vaders en hun kinderen met niet-criminele vaders en hun nageslacht.

Frequentie
De onderzoekster beweert dat het niet uitmaakt of een vader een strafblad heeft of niet. Het gaat vooral om de frequentie. Des te vaker een vader in aanraking met justitie komt, des te groter is de kans dat zonen zelf een veroordeling krijgen.

Ontwrichting

WIST U DAT…

“Echtscheiding, met of zonder criminele vader, geeft hoe dan ook een groter risico op een justitiële veroordeling van het kind”, vertelt Van de Rakt. “Echtscheiding is voor kinderen zeer stressvol en traumatisch. Ze komen vaak in een andere situatie, ook financieel, soms ontbreekt het aan toezicht. Juist in de adolescentie is de band tussen kinderen en ouders erg belangrijk. Raakt die ontwricht dan kunnen kinderen probleemgedrag ontwikkelen. Criminaliteit behoort daar ook toe.”

Begeleiding
Van de Rakt vindt het belangrijk dat niet alleen de dader, maar ook zijn gezin wordt begeleid. Zo’n aanpak kan voorkomen dat gezinsleden afglijden in de criminaliteit.

Bronmateriaal

Radboud Universiteit Nijmegen

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd