Kinderdagverblijf helpt niet tegen astma

Op een kinderdagverblijf heeft altijd wel iemand een snotneus. Ouders vinden dat vaak prima; het zou het immuunsysteem van hun kleintje een boost geven en op latere leeftijd beschermen tegen astma en allergie. Maar dat is een fabeltje, zo blijkt uit onderzoek van Daan Caudri. De weerstand van kinderen wordt niet beter door het kroost op jonge leeftijd aan infecties bloot te stellen.

Caudri ontdekte dat kinderen die vóór hun tweede jaar veelvuldig naar een kinderdagverblijf gaan, op achtjarige leeftijd net zoveel last hebben van astma of allergiën als hun leeftijdsgenoten die tot hun tweede thuisbleven. Wel waren de baby’s en peuters die naar een kinderdagverblijf gingen op jonge leeftijd veel vaker ziek.

Basisschool
Hoewel de kinderen die naar het kinderdagverblijf gaan op jonge leeftijd dus vaker ziek zijn, zijn ze wanneer ze naar de basisschool gaan juist minder vaak ziek. Kleuters die nog nooit met grote groepen kinderen in aanraking zijn geweest en op hun vierde naar de basisschool gaan, zijn vaker ziek. Dat komt, zo concludeert Caudri, doordat infecties nieuw voor ze zijn. De klachten waar een ‘kinderdagverblijf-kind’ op jonge leeftijd al mee te maken heeft, doemen simpelweg later bij de kinderen die thuisbleven op.

WIST U DAT…

Geen verplichting
Ouders van kinderen met een aanleg voor astma voelen zich nu vaak min of meer verplicht om hun kind naar het kinderdagverblijf te sturen. Het zou het kind een betere weerstand geven. Maar Caudri merkt op dat dat geen reden moet zijn om het kind naar een dagverblijf te sturen. Het kinderdagverblijf helpt namelijk niet tegen infecties en een kind dat veel last heeft van infecties is er mogelijk zelfs bij gebaat om thuis te blijven.

Caudri concludeert ook dat astmaklachten bij kinderen voor artsen vaak lastig thuis te brengen zijn. Hij ontwikkelde daarom een test waarin met acht factoren rekening gehouden wordt. De test is een effectief hulpmiddel om te achterhalen of een kind kans loopt op astma of reeds astma heeft.

Bronmateriaal

Persbericht NWO

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd