Kind weet al dat positief denken fijn is

Wetenschappers hebben ontdekt dat kinderen van vijf jaar al begrijpen dat positieve gedachten leiden tot een fijner gevoel.

De onderzoekers verzamelden 90 kinderen (tussen de vijf en tien jaar oud) en lieten ze zes verhalen horen. In de verhalen kwamen twee mensen voor. De ene maakte iets fijns mee (hij kreeg bijvoorbeeld een hond). De ander iets naars (hij gooit een glas melk om). Het verhaal eindigde met de gedachten van de twee karakters. Soms waren die negatief, zelfs als ze iets prettigs hadden meegemaakt. En soms waren ze positief, ook al hadden ze niets naars meegemaakt.

Gevoel
De onderzoekers vroegen de kinderen vervolgens om te raden hoe de karakters zich na afloop van het verhaal voelden. Kinderen van vijf jaar bleken al te begrijpen dat iemand met een positieve gedachte zich prettiger voelde dan iemand met een negatieve gedachte.

WIST U DAT…

…kinderen sarcasme al vanaf hun vierde begrijpen?

Optimistisch
Wel bleken sommige kinderen moeilijk te kunnen begrijpen dat een positieve gedachte iemand na een nare gebeurtenis een goed gevoel kan geven. Kinderen die van zichzelf optimistisch waren, begrepen dat beter dan pessimistische kinderen. Maar opvallend genoeg bleken ook de ouders hier een rol in te spelen. Zelfs nog een grotere rol dan de kinderen zelf. Hoe zij tegen de situatie aankeken, bleek doorslaggevend voor de kijk van het kind. “De sterkste voorspellende factor was niet de hoop of het optimisme van het kind zelf, maar van hun ouders,” vertelt onderzoeker Christi Bamford.

Ouders kunnen dan ook veel leren van dit onderzoek, zo is binnenkort in het blad Child Development te lezen. Zij zouden hun kinderen moeten helpen om te begrijpen dat positieve gedachten juist in moeilijke omstandigheden heel fijn zijn.

Bronmateriaal

"Young children understand the benefits of positive thinking" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Lighttruth (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd