Kind voor het huwelijk is niet meer zo gevaarlijk

trouwen

Kinderen krijgen voor je getrouwd bent, vergroot niet langer de kansen op een scheiding, zolang je uiteindelijk maar wel trouwt.

Dat blijkt uit een onderzoek van Cornell University, uitgevoerd in de VS. In het begin van de jaren negentig hadden stellen die samenwoonden, een kind kregen en daarna trouwden een zestig procent grotere kans om te gaan scheiden dan stellen die eerst trouwden en daarna een kind kregen. Maar dat is veranderd. Stellen die eerst kinderen krijgen en daarna trouwen, hebben niet langer een verhoogde kans om uit elkaar te gaan.

National Survey of Familie Growth
De onderzoekers trekken die conclusies op basis van gegevens uit de National Survey of Family Growth. Binnen dit onderzoek worden gegevens verzameld over het familieleven, huwelijken, scheidingen, zwangerschappen, de gezondheid van mannen en vrouwen, enzovoort. De onderzoekers richten zich op de periode 1995-2006. In die periode bleken huwelijken waar kinderen uit werden geboren niet sterker te zijn dan huwelijken die werden gesloten nadat de kinderen geboren werden.

Samenwonen
“De resultaten onderschrijven de aanname dat samenwonen een onderdeel uit is gaan maken van het stichten van een gezin,” stelt onderzoeker Kelly Musick. “De toenemende stabiliteit van samenwonende stellen en het feit dat het plannen van een huwelijk niet meer zo belangrijk is voor het ouderschap suggereert dat veel ouders samen nadenken over het huwelijk en de geboorte van een kind – en dat de volgorde daarvan niet meer uitmaakt – naarmate de kwaliteit van hun relatie toeneemt.”

Statistisch gezien is het dus niet langer ‘gevaarlijk’ om een kind te krijgen voor je huwelijk. Maar daar plaatsen de onderzoekers wel een kanttekening bij: uiteindelijk moet je ergens nadat het kind geboren is, wel in het huwelijksbootje stappen. Overigens benadrukken de onderzoekers daarbij dat het trouwboekje an sich niet de reddende factor is. “Het huwelijk is eerder de uitkomst van een hele set aan factoren die verband houden met stabiliteit en veiligheid” En dat (die factoren en niet zozeer het huwelijk an sich, red.) helpt ouders om bij elkaar te blijven. “Samenwonende stellen zijn doorgaans minder hoogopgeleid en hebben een lager inkomen dan getrouwde stellen en het kans zijn dat de mensen die niet trouwen met name in het nadeel zijn.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd