Kind van oude vader is mogelijk een langer leven beschoren

Mannen die pas op latere leeftijd vader worden, doen hun kinderen daarmee wellicht een groot plezier. Nieuw onderzoek wijst er namelijk op dat hun kroost een langer leven is beschoren.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences. Ze baseren hun conclusie op een onderzoek op de Filipijnen.

Resultaten
De onderzoekers bestudeerden het genetische materiaal van kinderen op de Filipijnen. Ze ontdekten zo dat de kinderen van ‘oude vaders’ langere telomeren hadden. En dat gold ook voor de kinderen van de kinderen.

WIST U DAT…

Telomeren
Telomeren bevinden zich aan het eind van onze chromosomen. Elke keer als een cel deelt, wordt een telomeer korter. Op een gegeven moment is deze zo kort dat een cel zich niet meer kan delen. Mensen die ouder zijn, hebben kortere telomeren. Korte telomeren lijken ook de oorzaak te zijn van gezondheidsproblemen die met ouder worden samenhangen.

Waarom?
Het lijkt erop dat mannen die wachten met zichzelf voort te planten, langere telomeren aan hun nageslacht meegeven. Hierdoor leven hun kinderen langer en worden ze ook minder snel oud. Maar waarom? De onderzoekers denken dat het lichaam van kinderen die oudere vaders hebben meer energie investeert in het herstellen van cellen en weefsels, waardoor het trager oud wordt. “Als je vader en grootvader in staat was om op latere leeftijd kinderen te krijgen, dan wijst dat erop dat je je in een omgeving bevindt waarin minder mensen door een ongeluk om het leven komen of waarin mannen enkel in staat zijn om op latere leeftijd een partner te vinden,” legt onderzoeker Dan T.A. Eisenberg uit. En in zo’n omgeving kan het dus best nuttig zijn om trager oud te worden, want het stelt de kinderen in staat om ook op latere leeftijd pas een partner te vinden en kinderen te krijgen.

Snelle aanpassing
Eisenberg benadrukt dat het best bijzonder is dat het allemaal op deze manier werkt. “Wanneer we denken aan een aanpassing dan denken we dat zoiets honderden generaties duurt. Dit onderzoek laat een veel snellere adaptieve genetische verandering zien die binnen enkele generaties kan plaatsvinden.”

Overigens wil dat niet zeggen dat mannen er goed aan doen om pas op latere leeftijd vader te worden. Dat brengt namelijk tegelijkertijd ook risico’s met zich mee. Zo blijken oudere vaders vaker mutaties aan hun kinderen mee te geven die leiden tot een miskraam of andere gezondheidsproblemen.

Bronmateriaal

"Offspring of older fathers may live longer" - Washington.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ian Muir (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd