Kind van achttien maanden vormt herinneringen

Kinderen herinneren zich dingen van toen ze jonger dan twee waren, maar vergeten ze als ze ouder worden, zo blijkt.

Onderzoekers verzamelden honderd kinderen die tussen de vier en dertien jaar oud waren. Ze vroegen de kinderen om drie van hun vroegste herinneringen op te halen. De kinderen moesten ook aangeven hoe oud ze waren toen ze de herinneringen vormden. Er werd bij de ouders nagegaan of dat ongeveer klopte.

Anderhalf
De kinderen konden genoeg herinneringen ophalen van voor hun tweede. Er waren zelfs kinderen die herinneringen hadden aan de tijd toen ze anderhalf waren. En dat is opvallend: de vroegste herinneringen van de meeste volwassenen stammen van na hun derde of vierde levensjaar.

WIST U DAT…

Herinnering
Toen de kinderen twee jaar ouder waren, stelden de onderzoekers ze dezelfde vragen. Maar nu hadden de jonge kinderen hele andere herinneringen dan ze twee jaar daarvoor hadden. En wanneer de onderzoekers ze vertelden over de herinneringen die ze twee jaar eerder zelf hadden aangehaald, kwam dat de kinderen niet bekend voor. “Wat ons heel erg verbaasde was dat we hele gedetailleerde aanwijzingen gaven over herinneringen die de kinderen ons twee jaar eerder hadden verteld en dan nog zeiden ze (de kinderen, red.): ‘Nee, dat is mij nooit overkomen’,” vertelt onderzoeker Carole Peterson.

Het is onduidelijk hoe het komt dat kinderen hun eerste herinneringen vergeten. Mogelijk worden deze herinneringen op een andere manier opgeslagen en verklaart dat waarom ze later verdwijnen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd