Kind met veel nachtmerries heeft mogelijk verhoogde kans op mentale problemen

slapen

Nachtmerries: ze lijken zo onschuldig. Maar nieuw onderzoek suggereert dat ze dat lang niet altijd zijn. Wanneer kinderen er langdurig last van hebben, kan dat wel eens wijzen op een verhoogde kans op psychotische ervaringen wanneer ze groter zijn.

Dat stellen onderzoekers op basis van een onderzoek onder Engelse kinderen. De onderzoekers stelden de kinderen op zes momenten tussen hun tweede en negende levensjaar vragen, onder meer over hun nachtmerries. Kinderen die op één zo’n moment aangaven frequenter nachtmerries te hebben, bleken als adolescenten een 16 procent grotere kans te hebben op psychotische ervaringen. De kinderen die melding maakten van drie of meer perioden waarin ze frequenter nachtmerries hadden, zagen die kans zelfs 56 procent stijgen.

Nachtangst

Nachtangst is een slaapstoornis die niets met dromen te maken heeft. Er is sprake van nachtangst wanneer iemand heel angstig uit een diepe slaap lijkt te ontwaken, bijvoorbeeld al huilend, schoppend, gillend of zwetend. De persoon ontwaakt in zo’n geval echter niet echt en kan zich de volgende ochtend niet meer herinneren dat hij zo overstuur was.

“We willen ouders zeker niet bezorgd maken met dit nieuws,” benadrukt onderzoeker Dieter Wolke. “Drie op de vier kinderen ervaren nachtmerries wanneer ze zo jong zijn. Maar nachtmerries die over een langere periode aanhouden of nachtangsten die tot in de adolescentie aanhouden kunnen een aanwijzing zijn van iets significants dat op latere leeftijd gaat spelen.”

Het onderzoek is belangrijk. Mogelijk kan het onderzoek helpen om kinderen met een verhoogd risico op mentale problemen tijdig te identificeren en al in een vroeg stadium te behandelen. “Vroeg ingrijpen is cruciaal als we willen voorkomen dat kinderen wanneer ze volwassen zijn met diepgewortelde mentale problemen te maken krijgen,” benadrukt Lucie Russell. Het volledige onderzoek is te vinden in het blad SLEEP.

Bronmateriaal

"Frequent childhood nightmares may indicate an increased risk of psychotic traits" - Warwick.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door CPERONI.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd