Kind met gezond dieet heeft hoger IQ

Een zakje chips of een appel? De meeste kinderen vinden dat geen lastige keuze. Maar het zakje chips heeft verstrekkende gevolgen, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Bristol. Een ongezond dieet kan de intelligentie van het kind aantasten. Groente en fruit daarentegen geven het kinderbrein een boost en resulteren jaren later in een hoger IQ.

De onderzoekers volgden de eetgewoonten van 3966 kinderen. De eetgewoonten werden geregistreerd zodra de kinderen drie, vier, zeven en 8,5 waren. Op die laatste leeftijd ondergingen de kinderen ook een IQ-test.

Drie diëten
De diëten die de kinderen volgden, waren in drie groepen in te delen. De ene groep hield zich aan een dieet met veel vet en suiker en at vooral voedsel dat gemakkelijk en snel te bereiden is. De andere groep at traditioneel: vlees, aardappelen en groente. En dan was er nog een groep kinderen die vooral salades, fruit en vis at.

Verband
Er bleek een sterk verband te zijn tussen het dieet en het IQ. Ook nadat de wetenschappers andere factoren zoals het opleidingsniveau van de moeder, de sociale klasse en de periode waarin de kinderen borstvoeding hadden gekregen, in de studie hadden meegenomen.

WIST U DAT…

…ook dolfijnen zich aan een strikt dieet houden?

De kinderen die op hun derde een dieet met veel suiker en vet hadden, scoorden wanneer ze 8,5 waren ietsje slechter in de IQ-test. Het gaat niet om heel grote verschillen: hooguit enkele punten. Desalniettemin wijst het erop dat kinderen die op jonge leeftijd slecht eten daar lang last van kunnen hebben. “De ontwikkeling van de hersenen gaat veel sneller in het begin van het leven,” vertelt onderzoeker Pauline Emmett. “Dan groeit het brein het meest en wat er daarna gebeurt blijkt minder belangrijk te zijn.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd