Kind dat veel tv kijkt, heeft grotere kans om op criminele pad te belanden

  tv kijken

  Kinderen die veel tv kijken hebben een grotere kans om later als volwassene asociaal en crimineel gedrag te vertonen. Dat blijkt uit Nieuw-Zeelands onderzoek.

  Wetenschappers volgden zo’n 1000 kinderen die in 1972 en 1973 ter wereld kwamen. Tussen hun vijfde en vijftiende verjaardag werd de kinderen (of hun ouders) elke twee jaar gevraagd hoe veel tijd de kinderen voor de televisie doorbrachten.

  Verband
  De onderzoekers ontdekten dat er een verband was tussen het aantal uren dat de kinderen voor de tv doorbrachten en hun gedrag als volwassenen. De kinderen die meer tv keken, hadden een grotere kans om als volwassene een keer veroordeeld te zijn voor crimineel gedrag. Dat verband was heel sterk: voor elk uur dat kinderen extra voor de tv doorbrachten, nam de kans dat ze als jongvolwassenen veroordeeld zouden worden voor crimineel gedrag met maar liefst dertig procent toe. Ook bleken kinderen die meer tv keken als volwassenen vaker agressief en asociaal gedrag te vertonen. Bovendien ervoeren ze vaker negatieve emoties.

  Beperken

  Wat is ‘te veel’ televisie kijken? De American Academy of Pediatrics adviseert ouders om hun kinderen niet meer dan één tot twee uur lang naar kwalitatieve televisieprogramma’s te laten kijken. Volgens de onderzoekers onderschrijven hun resultaten dat advies: het kan geen kwaad als ouders de tijd die hun kinderen voor de tv doorbrengen, beperken.

  Asociaal gedrag
  Het verband tussen tv kijken en asociaal gedrag bleek niet te verklaren te zijn door de sociaal-economische status van gezinnen, agressie of asociaal gedrag waar kinderen op jonge leeftijd aan werden blootgesteld of het gedrag van ouders. Ook is het niet zo dat asociale kinderen meer televisie kijken. “In plaats daarvan was de kans dat kinderen die veel televisie keken asociaal gedrag en asociale persoonlijkheidskenmerken gingen vertonen, groter,” concludeert onderzoeker Lindsay Robertson.

  Het is niet voor het eerst dat onderzoekers een verband tussen televisie kijken en asociaal gedrag opmerken. Het is wel voor het eerst dat onderzoekers kinderen gedurende een langere periode volgden en op basis daarvan conclusies over dit verband trekken. Aangezien het een onderzoek betreft waarin de onderzoekers alleen maar observeerden, kunnen ze niet concluderen dat te veel televisie kijken ervoor zorgt dat kinderen asociaal worden. Maar de resultaten zijn wel consistent met eerdere onderzoeken waaruit bleek dat veel televisie kijken invloed heeft op het gedrag. “Asociaal gedrag is een enorm probleem in onze samenleving,” benadrukt onderzoeker Bob Hancox. “Hoewel we niet zeggen dat de televisie al dat asociale gedrag veroorzaakt, suggereren onze resultaten wel dat minder televisie kijken asociaal gedrag in onze samenstelling kan beperken.”

  Bronmateriaal

  "Excessive TV in childhood linked to long-term antisocial behaviour" - Otago.ac.nz
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd