Kind begrijpt hond vanaf een jaar of acht

Wat bedoelt die blaffende hond? Onderzoek wijst erop dat kinderen dat vanaf het moment dat ze een jaar of acht zijn, begrijpen.

De onderzoekers verzamelden kinderen en volwassenen en lieten ze opnames van blaffende honden horen. De opnames waren in tal van situaties gemaakt. Soms waren honden alleen, werden ze geconfronteerd met een vreemde of waren ze aan het spelen.

Wat?
De proefpersonen moesten aangeven wat de blaf betekende. Voelde de hond zich eenzaam? Was hij boos? Of juist heel blij?

WIST U DAT?

…drinkende honden met de zwaartekracht spelen?

Eenzaam
De resultaten zijn opvallend, zo is in het blad Applied Animal Behaviour Science te zien. Alle proefpersonen (zelfs de kleinste kinderen en de kinderen die zonder hond waren opgegroeid) begrepen de agressieve blaf. Maar alleen kinderen van tien jaar oud en volwassenen konden de speelse blaf herkennen. En enkel kinderen tussen acht en tien jaar oud en volwassenen begrepen de eenzame blaf.

Volgens de onderzoekers wijst het onderzoek erop dat kinderen hoe jong ze ook zijn al heel veel te weten kunnen komen door alleen maar naar de hond te luisteren. Ze zouden dan ook niet zozeer naar de ‘gezichtsuitdrukking’ van de hond moeten kijken, maar zich moeten focussen op wat de hond probeert te zeggen.

Bronmateriaal

"ScienceShot: Doggie Doolittles" - Sciencemag.org
"10 year-olds may understand dogs best" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jetty Packages (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd