Kind dat al vroeg met touchscreen in de weer is, heeft betere fijne motoriek

Een nieuw onderzoek laat zien dat veel dreumesen en peuters met touchscreens spelen. En wellicht heeft dat een positieve uitwerking op hun fijne motoriek.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Frontiers in Psychology. Ze baseren zich op een onderzoek onder 715 gezinnen met jonge kinderen (tussen de 6 en 36 maanden oud). Ouders moesten tijdens het onderzoek aangeven hoe vaak hun kind gebruik maakte van een touchscreen, wanneer de kinderen voor het eerst gebruik gingen maken van een touchscreen en hoe vaak en hoelang de kinderen met een touchscreen bezig waren. Ook werd er in de vragenlijsten gevraagd naar de ontwikkeling van de kinderen. Bijvoorbeeld: de leeftijd waarop ze voor het eerst blokjes stapelden of de leeftijd waarop ze voor het eerst zinnetjes maakten.

WIST JE DAT…

…peuters die tussen de 2 en 4 jaar oud zijn als ze een broertje of zusje krijgen een kleinere kans hebben om al op jonge leeftijd te maken te krijgen met overgewicht?

Het gebruik van touchscreens
Uit het onderzoek bleek dat veel jonge kinderen met touchscreens in de weer waren. Maar liefst 51,22 procent van de kinderen tussen de 6 en 11 maanden oud waren dagelijks met een touchscreen bezig. Onder de kinderen tussen de 19 en 36 maanden oud was dat 92,05 procent.

Fijne motoriek
Het onderzoek vond geen verband tussen het gebruik van een touchscreen en de leeftijd waarop kinderen gingen lopen of de taalontwikkeling van een kind. Wel bleken kinderen die tussen de 19 en 36 maanden oud waren en al heel vroeg een touchscreen gebruikten een betere fijne motoriek te hebben. Onduidelijk is echter nog of kinderen door gebruik van een touchscreen een betere fijne motoriek verkrijgen of dat kinderen met een betere fijne motoriek eerder geneigd zijn om naar een tablet te grijpen. Nader onderzoek moet dat uitwijzen.

Het onderzoek laat in ieder geval zien dat veel dreumesen en peuters met tablets en smartphones in de weer zijn. Of dat een goede zaak is, is nog altijd onduidelijk. Sommige mensen denken dat het op jonge leeftijd gebruiken van touchscreens de cognitieve ontwikkeling in de weg zit en in veel landen wordt gebruik van touchscreens afgeraden voor kinderen onder de twee jaar. Maar overtuigend wetenschappelijk bewijs omtrent de effecten die het gebruik van touchscreens op kinderen heeft, is er nog niet. Met dit onderzoek hopen de wetenschappers een eerste stap te zetten richting onderbouwde richtlijnen voor het gebruik van touchscreens door kinderen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd