Kikkertje imiteert Angry Birds

Voordat de boze vogels met de katapult op de proppen kwamen, bedacht deze kikker al dat hij het met de katapult verder kon schoppen.

De kikker Rana pipiens is net als vele andere kikkers een raadsel. Het dier kan zeer ver springen. En dat is bijzonder, want zijn spieren zijn daar eigenlijk niet sterk genoeg voor. Hoe zou het diertje het dan doen?

Filmpjes
Wetenschappers namen de kikker Rana pipiens erbij en bestudeerden hem. Ze maakten filmpjes terwijl het dier sprong en keken wat er tijdens zo’n onmogelijke sprong in zijn lichaampje gebeurde.

Filmpje

Benieuwd naar het filmpje van de springende kikker? Bekijk het hier!

Pezen
Al snel ontdekten ze hoe het dier met zulke kleine spiertjes zover springen kan. De kikker verandert zichzelf in een katapult. Een groot deel van de kracht die hij nodig heeft voor zijn sprong komt niet uit de spieren voort. In plaats daarvan brengen de spieren elastische energie naar pezen in de enkels en deze laten deze energie weer los zoals een strakgespannen katapult energie loslaat.

De onderzoekers van Brown University doen hun bevindingen in het blad Biology Letters uit de doeken. Ze vermoeden dat R. pipiens niet de enige is die gebruik maakt van de kracht van de katapult. Ook andere dieren zouden deze methode gebruiken om meer uit hun spierkracht te halen.

Bronmateriaal

"Video: Catapulting Frogs" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Matt Reinbold (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd