Wetenschappers hebben in de India een kikkertje ontdekt dat het paren heel anders aanpakt dan alle andere kikkers en padden wereldwijd.
Voor zover we weten zijn er wereldwijd zo’n 7000 soorten kikkers en padden te vinden. En al die soorten kennen samen maar zo’n zes ‘seksstandjes’. Tenminste: dat dachten onderzoekers. In India hebben ze nu namelijk een kikkertje gespot dat op een heel andere wijze paart dan alle andere kikkers en padden die ons bekend zijn. En voilà: dat is dan seksstandje numero zeven.
De onderzoekers bestudeerden de kikker Nyctibatrachus humayuni. Deze kikker is van oorsprong te vinden in India en houdt er een bijzondere manier van paren op na. De meeste kikkers omhelzen elkaar. Tijdens die omhelzing legt het vrouwtje eitjes en geeft het mannetje sperma af die de eitjes direct bevruchten. Maar N. hymayuni doet het anders. Het mannetje omhelst het vrouwtje niet, maar hangt boven haar rug, terwijl zijn ‘handen’ rusten op omringende bladeren of takken. In die positie geeft hij zijn sperma af dat op de rug van het vrouwtje valt. Het mannetje vertrekt daarop, waarna het vrouwtje de eitjes legt die vervolgens bevrucht worden door sperma dat van haar rug glijdt. Tijdens het leggen van de eieren en de bevruchting vindt dus geen enkel contact plaats tussen het vrouwtje en het mannetje. “Dit is een opmerkelijke kikker die nog niet eerder geobserveerd voortplantingsgedrag vertoont,” stelt onderzoeker SD Biju.
Maar niet alleen de voortplanting van het kikkertje is bijzonder. Ook de wijze waarop deze kikkers elkaar het hof maken, is vrij uniek. Doorgaans zijn het enkel de mannetjes die tijdens het voortplantingsseizoen van zich laten horen. Maar niet bij N. humayuni. Tijdens het broedseizoen zijn ook de vrouwtjes lawaaiig. Hoewel mannetjes van alle kikkersoorten van zich laten horen om vrouwtjes aan te trekken, zijn er slechts 25 soorten bekend waarbij ook vrouwtjes kreten slaken.