Kikker ter grootte van een pinda ontdekt

Wetenschappers hebben op het eiland Borneo een heel bijzondere kikker ontdekt. Het diertje is zo’n 10.6 tot 12.8 millimeter groot en is daarmee de kleinste kikker die ooit in Azië, Afrika of Europa werd ontdekt. Het dier heeft de naam microhyla nepenthicola gekregen. De onderzoekers vonden de kikker dankzij diens roep: harde, raspende tonen.

Opvallend genoeg waren onderzoekers al langer op de hoogte van het bestaan van de kikkers. De diertjes waren alleen al die tijd verkeerd geïdentificeerd. Men dacht dat het jongen waren van een andere soort. Nu blijkt dus dat het gaat om een nieuwe soort bestaande uit simpelweg hele kleine kikkers.

De onderzoekers troffen de kikkertjes aan de kant van de weg aan. De kleintjes vielen op door hun harde geluiden die ze tegen zonsondergang begonnen te maken.

De vondst werd gedaan tijdens een wereldwijde zoektocht van wetenschappers naar verloren gewaande soorten amfibieën. Men hoopt in totaal zeker zo’n honderd soorten waarvan men nu vermoedt dat deze zijn uitgestorven, alsnog levend aan te treffen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd