Kijken naar zieke mensen houdt ons gezond

Wij mensen doen van alles om ziekte op afstand te houden: van strikte hygiënemaatregelen en warme kleding tot vitaminepilletjes. Volgens wetenschappers kunnen we daar nu een nieuw trucje aan toevoegen: kijken naar zieke mensen. Dat laat ons immuunsysteem harder werken.

De wetenschappers lieten twee groepen mensen een diavoorstelling van tien minuten zien. De ene groep kreeg zieke mensen te zien. De andere groep zag mensen met wapens zwaaien. Na afloop bleken de oorlogsbeelden als het meest schrijnend te worden bestempeld, maar de lichamelijke reactie op de diavoorstelling was heel anders.

Voor- en nadat de proefpersonen de beelden te zien kregen, werd bloed afgenomen. De wetenschappers lieten een bacteriële infectie op het bloed los en maten vervolgens de hoeveelheid interleukin-6 (IL-6). De mensen die de beelden van zieken hadden gezien, hadden 23 procent meer IL-6 in het bloed. Interleukin-6 wordt geproduceerd als het lichaam een indringer signaleert. Des te meer IL-6 er wordt aangemaakt, des te sterker de reactie van het immuunsysteem is.

“Het lijkt erop dat het zien van zieke mensen ervoor zorgt dat het immuunsysteem een tandje harder gaat werken,” vertelt onderzoeker Mark Schaller. Het is onbekend waarom het immuunsysteem de beelden aanwendt om actiever te worden. De onderzoekers vermoeden dat het een overlevingstactiek is. “Als je een aantal mensen rondom je ziek ziet worden, dan is dat een vrij goede indicatie voor het feit dat je je in de buurt van een infectie begeeft.”

Hieronder nog een plaatje. Op uw gezondheid!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd