Kies een creatief beroep om robot buiten de deur te houden

In de toekomst gaan robots veel banen overnemen. Wil jij nuttig blijven en robots buiten de deur houden? Kies dan voor een creatief beroep.

Een baan waarbij iemand zijn creatieve en emotionele intelligentie gebruikt is het meest ‘robotproof’, zegt professor Stuart Cunningham van de Queensland University of Technology. “Ooit maakten ouders zich zorgen als hun kinderen naar een kunstopleiding gingen, maar het digitale creatieve vakgebied is wereldwijd een flinke groeimarkt.”

Een master in de kunst is dus zo gek nog niet. Sterker nog: het is anno 2016 een intelligente keuze, meent Cunningham. Er is steeds meer vraag naar mensen die kunnen ontwerpen, die goed zijn met sociale media en die content kunnen creëren.

“Veel ongeschoolde en repetitieve banen worden in de toekomst overgenomen door robots, net als sommige banen in de bouw, accountancy en de wetenschap”, vervolgt Cunningham. “Voor andere beroepen zijn mensen nodig. Banen waarbij het gaat om creativiteit en emotie zullen minder snel verdwijnen.”

Meer banen in de creatieve sector
De scholier van tegenwoordig staat voor een belangrijke uitdaging. Is zijn baan er over meer dan twintig jaar nog? “De afgelopen drie jaar nam het aantal creatieve banen in Australië met 65 procent toe”, vertelt Cunningham. Hij citeert econoom Andrew Charlton van AlphaBeta. “Het aantal banen in de digitale industrie nam zelfs met 212 procent toe.”

Is het zo erg?
Overigens bevestigt arbeids- en organisatiepsycholoog Dik Bijl het standpunt van Cunningham dat banen gaan verdwijnen. “Robots, inclusief zelfrijdende auto’s, gaan het lager geschoolde fabrieks-, vervoers- en dienstenwerk uitvoeren; KI-systemen nemen op termijn het hoger geschoolde kenniswerk over.” Toch is dit niet erg. Bijl beweert dat negentig procent van alle werknemers niet blij is met zijn of haar baan. “Als we het goed regelen met elkaar dan kan iedereen in de toekomst gaan doen wat hij leuk vindt.” Het dagelijkse werk wordt dan immers uitgevoerd door de nieuwe werkers: onder meer robots en zelfrijdende auto’s. En dat biedt ons de gelegenheid om onze passies na te jagen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd