Kever blijft na 600.000 jaar kleurrijk

Geschiedenis is vaak zwart-wit. Dit komt omdat artefacten, fossielen en andere restanten in de loop van tijd meestal hun kleuren verliezen. Toch zijn wetenschappers erin geslaagd om een blauwgroene kever te vinden, die al 600.000 jaar dood is. Het bladhaantje heeft al zijn oorspronkelijke kleuren nog.

Een bladhaantje heeft sterke kleurmoleculen, waardoor de kleuren van het diertje langer bewaard blijven. De gevonden kever bevond zich 600.000 jaar in een lichtelijk zure en waterige omgeving, waardoor de kleuren in perfecte staat bleven. Het mannelijke dier gebruikte zijn kleuren om vrouwen te versieren. De kleur van zijn harde huid veranderde van groen tot donkerblauw, afhankelijk van de lichtinval.

De kever werd 600.000 jaar geleden verrast door een afvalstroom van een vulkaanuitbarsting in Japan en werd begraven met veel diatomeeën (algen) aan het eind van de sedimentatie van de stroom. De kever werd bewaard als augurken in azijn, aldus de wetenschappers in hun rapport.

Dit is niet de eerste keer dat een oude kever met de oorspronkelijke kleuren wordt gevonden. Eerder werd in Duitsland een 50 miljoen jaar oude kever gevonden met de oorspronkelijke kleuren.

De desbetreffende kever; gefotografeerd door Gengo Tanaka.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd