Keuzes die u als volwassene maakt beïnvloeden hoeveel u krimpt

  meten

  De leefstijl die u er als volwassene op nahoudt, blijkt van grote invloed te zijn op de lengte die u als bejaarde heeft. Ouderen krimpen namelijk, maar hoeveel ze krimpen lijkt in flinke mate afhankelijk van de keuzes die ze als (jong)volwassene maken en de gewoontes die ze er in diezelfde periode op nahouden.

  Dat schrijven wetenschappers in het blad American Economic Journal: Applied Economics. De onderzoekers baseren hun conclusie op de gegevens van 17.708 Chinezen die gedurende een lange periode weden gevolgd. “Het bewijs toont aan dat niet alleen gebeurtenissen vroeg in ons leven verband houden met hoe we ouder worden, maar dat ook keuzes op latere leeftijd een rol spelen.”

  Sociaal-economische factoren
  Enkele factoren die van invloed zijn op de lengte van mensen, bleken van sociaal-economische aard. Uit het onderzoek blijkt dat mannen gemiddeld 3,3 centimeter krimpen. Mannen die de basisschool afrondden, bleken in tegenstelling tot analfabeten, zo’n 0,9 centimeter minder te krimpen. Mannen die ook nog eens een middelbare opleiding voltooiden, krompen nog eens 1 centimeter minder. Vrouwen krompen gemiddeld 3,8 centimeter. Het afronden van de basisschool resulteerde bij deze groep in 0,6 centimeter minder krimp. Ook mensen die in de stad woonden, bleken minder te krimpen dan mensen die op het platteland woonden.

  WIST U DAT…

  …wetenschappers onlangs de zon hebben opgemeten?

  Gezondheid
  Een andere conclusie die de wetenschappers op basis van het onderzoek kunnen trekken, is dat er een verband is tussen de mate waarin mensen krimpen en de mate waarin ze met gezondheidsproblemen te maken krijgen. Mensen die sterker krompen, bleken bijvoorbeeld een slechtere cognitieve gezondheid te hebben. Heel concreet hadden ze bijvoorbeeld een slechter kortetermijngeheugen.

  Alle mensen veranderen lichamelijk naaarmate ze ouder worden. Zo neemt de hoeveelheid lichaamsvet toe en neemt de massa van de botten af. Een afname in lengte kan verergerd worden door bepaalde aandoeningen. Denk aan artritis, ontstekingen of osteoporose. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat die aandoeningen weer samenhangen met bepaalde leefstijlkeuzes: het dieet, de lichaamsbeweging van mensen en roken.

  Bronmateriaal

  "Adult health habits influence how much we shrink with age" - USC.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd