Deze ketting hoort wat je eet

Deze bijzondere ketting hoort wat je eet. Als je een appel kauwt, dan ontstaat er een ander geluid dan wanneer je een hamburger naar binnen werkt.

Computerwetenschapper Wenyao Xu van de universiteit van Buffalo maakt een bibliotheek met unieke geluiden dat voedsel maakt als we er op bijten of het doorslikken. Deze bibliotheek wordt gebruikt door AutoDietary, een high-tech ketting die het voedsel identificeert.

Eigenlijk is AutoDietary net zoiets als Fitbit, de Apple Watch en andere draagbare apparaten. Het voordeel – zoals omschreven in het paper in IEEE Sensors Journal – is dat het apparaat precies weet hoeveel calorieën er worden verorberd. “Er zijn veel gadgets die aangeven hoeveel calorieën iemand verbrandt, maar er is er nog niet één op de markt die nauwkeurig de dagelijkse calorie-inname meet”, vertelt Xu.

AutoDietary bevat een piepklein microfoontje, die kauwende, smakkende en slikkende geluiden opvangt. De gegevens worden verstuurd naar een smartphone via Bluetooth. Vervolgens wordt een app gebruikt om het voedsel te herkennen.

Overigens moet er nog wel aan de techniek gewerkt worden. In een onderzoek kregen 12 proefpersonen water en zes soorten voedsel aangereikt: appels, wortels, chips, koekjes, pinda’s en walnoten. AutoDietary slaagde er 85 procent van de tijd in om het juiste voedsel te identificeren. Dit is nog niet goed genoeg.

Maar er is meer. De slimme ketting kan het verschil niet zien tussen normale cornflakes en gesuikerde cornflakes. Ook met complexe substanties, zoals soep of chili, weet AutoDietary geen raad. Daarom wil Xu de ketting uiteindelijk koppelen aan een biomonitor, die de voedingswaarde van het voedsel vaststelt o.a. aan de hand van de bloedsuikerspiegel. Het systeem verzamelt en presenteert de informatie dan op een smartphone, inclusief tips om gezonder te eten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd