Kernramp Japan: er is weer hoop

De problemen met de kerncentrale Fukushima in Japan zijn nog niet voorbij, maar toch zijn deskundigen gematigd optimistisch over de situatie.

“Er zijn berichten dat het opslagbad met oude splijtstofstaven van reactor 4 droogstaat, maar dit ontkennen de Japanners”, legt atoomfysicus Wim Turkenburg uit in een radio-interview van de NOS. “Zij richten de aandacht op reactor nummer 3. Daar proberen ze water in het koelvat te krijgen via helikopters. En straks hopelijk met waterkanonnen die nu worden aangevoerd, maar die komen moeilijk op de plek van bestemming vanwege de puin.”

De helikopters loosden al vier keer enkele tonnen water boven de reactoren. Het is nog onbekend of deze actie de situatie heeft verbeterd. De bemanningsleden van de helikopters werden na de operatie ontsmet en liepen geen permanente gezondheidsproblemen op.

De situatie in reactoren 5 en 6 is iets beter, maar verre van goed. “Daar is de temperatuur van het water in de koelbaden verhoogd”, zegt Turkenburg. “Normaal is de temperatuur beneden de 25 graden Celsius, maar op dit moment bedraagt de temperatuur 60 graden Celsius. Het waterpeil is gezakt, maar niet zodanig dat de splijtstofstaven droog staan. Het is belangrijk dat het water niet gaat koken, want dan verdampt het water.”

Elektriciteit
Op dit moment worden er hoogspanningsleidingen aangelegd, waardoor Japan mogelijk vanmiddag al over elektriciteit beschikt en pompen kan inzetten om de reactoren te koelen. De pompen zijn echter niet ontworpen om zeewater te pompen, waardoor ze snel vervuild of vervangen moeten worden.

Stabilisatie
“Ten opzichte van gisteravond is de zaak min of meer stabiel”, beweert Turkenburg. “Er is geen hoge stralingsdosis meer in de omgeving. Het ziet er positief uit. Misschien gaat het de goede kant op. Hoewel de situatie de afgelopen acht uur is gestabiliseerd, weet niemand wat er in de reactor gebeurt. Het kan zijn dat er al een kernsmelting heeft plaatsgevonden, zo erg dat het door een reactorvat aan het vreten is. Dat herstel je niet met elektriciteit.”

Overzicht
Japan werd afgelopen vrijdag getroffen door een zware aardbeving en een tsunami. De back-up-generatoren van de Fukushima-kerncentrale faalden, waardoor de werknemers er niet in slaagden om de nucleaire kernen te koelen. De afgelopen dagen lekte er veel straling uit, maar waarschijnlijk komt het aantal dodelijke slachtoffers niet in de buurt van de Tsjernobyl-ramp.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd