Kepler flikt ’t weer. De telescoop ontdekt wederom een bijzonder planetenstelsel. Het stelsel bestaat uit een ster en drie planeten.
De ster, Kepler-18, is ietsje groter dan onze zon en beschikt over 97 procent van de massa van onze zon. Rondom de ster draait Kepler-18b: een superaarde. Deze planeet is twee keer zo groot als onze planeet.
Nog meer planeten
Ook de planeet Kepler-18c draait om de ster. Deze is qua grootte vergelijkbaar met Neptunus en is 5,5 keer zo groot als de aarde. En dan is er ook nog planeet Kepler-18d. Deze planeet is zeven keer zo groot als de aarde en daarmee ook vergelijkbaar met Neptunus.
WIST U DAT…
Baan
Kepler-18b doet er 3,5 dag over om rond de ster te reizen. Kepler-18c heeft daar 7,6 dagen voor nodig en Kepler-18d doet er 14,9 dagen over. En met die banen rondom de ster is iets bijzonders aan de hand. Planeet Kepler-18c gaat in de tijd die Kepler-18d om de ster reist, twee keer om de ster heen. Maar het moment waarop ze voor Kepler-18 langsbewegen is niet altijd hetzelfde. “De ene is ietsje vroeger als de andere ietsje later is, dan zijn ze tegelijkertijd op tijd en vice-versa,” legt onderzoeker Bill Cochran uit. “Dat betekent dat ze (de planeten, red.) op elkaar reageren. Als ze dicht bij elkaar zijn, wisselen ze energie uit, trekken en duwen aan elkaar.”
Het is niet ondenkbaar dat rondom Kepler-18 nog meer planeten draaien. Het volledige onderzoek naar dit bijzondere planetenstelsel verschijnt in november in het blad The Astrophysical Journal Supplement Series.