Kennis vergaren? Gebruik pen en papier!

Mensen die hun aantekeningen met pen en papier vereeuwigen, onthouden ze beter dan mensen die daarvoor de computer gebruiken. Blijkbaar zijn onze hersenen meer met de materie bezig als we een pen in de hand hebben. De onderzoekers concluderen dat onze hersenen tijdens het schrijven meer betrokken zijn en ons zo helpen om de informatie beter op te slaan.

De onderzoekers verzamelden een groep proefpersonen en legden deze een onbekend alfabet voor. De proefpersonen kregen de opdracht om dit alfabet te leren. De helft van de groep deed dit met behulp van pen en papier en de andere helft gebruikte een toetsenbord. Uit de studie blijkt dat onze hersenen heel anders reageren op een pen dan op een toetsenbord.

Toets
Na het eerste deel van het experiment werden de proefpersonen om de week gevraagd om een toets te maken. Hieruit moest blijken hoeveel ze zich nog konden herinneren. De mensen die met pen en papier aan de slag waren gegaan, konden zich meer herinneren dan de mensen die alles op de computer hadden gedaan.

BENIEUWD…

…hoeveel een mens kan onthouden? Lees het hier!

Meer
Wanner mensen met pen en papier werken, komt daar meer bij kijken dan wanneer ze een toetsenbord gebruiken. De bewegingen die gemaakt worden, worden in het brein opgeslagen. Dat helpt ons weer om dingen beter te onthouden, zo concluderen de wetenschappers in het blad Advances in Haptics. Daarnaast duurt het ook langer om dingen op te schrijven dan te typen. Het feit dat we er langer mee bezig zijn, kan ook bijdragen aan onze herinnering.

De studie zou docenten aan het denken moeten zetten. Het onderwijs draait steeds meer om computers, terwijl voor het vergaren van kennis eigenlijk een beroep op ‘ouderwetse’ middelen gedaan moet worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd