Kaviaarleverancier met uitsterven bedreigd

De steur is al 200 miljoen jaar op aarde en heeft in al die tijd menig vijand moeten verslaan. Toch lijkt de 21e eeuw het beestje teveel te worden. De populariteit van kaviaar – de eitjes van de steur – is op een hoogtepunt en stropers drijven de vissoort daarvoor naar het randje van de afgrond.

In Rusland zijn ze gek op kaviaar. Met de val van de Sovjet Unie in 1991 waaide de delicatesse ook Europa, Azië en de Verenigde Staten binnen. De vraag werd al snel groter dan het aanbod. In 2002 zet Rusland de export stil en ook in het land zelf mag jaarlijks slechts negen ton aan wilde, zwarte kaviaar worden verkocht. De maatregelen waren goed bedoeld, maar pakken fout uit. Handelaren gaan met tassen vol kaviaar naar Rusland om de delicatesse daar duur te verkopen.

Volgens de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) is er een grote kans dat zeventien van de 27 steursoorten uitsterft. “Dit is de laatste kans, er is geen tijd meer,” waarschuwt professor Ellen Pikitch van het Institute for Ocean Conservation Science. “Wilde steuren zijn nog maar één stap van uitsterven verwijderd.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd