Kauwen helpt tegen dementie

In veel verpleeghuizen krijgen dementerende ouderen vermalen voedsel. Omdat dit makkelijk is, of omdat de maaltijd niet anders kan worden aangeleverd. Toch is het beter als ouderen normaal eten krijgen, waardoor het kauwen wordt gestimuleerd.

Mensen met een verminderde kauwfunctie hebben een grotere kans om te overlijden, gehandicapt te worden – en ook om dementie te ontwikkelen. Met name voor ouderen is het daarom van groot belang dat ze zo lang mogelijk goed op hun eten kunnen kauwen, zo concludeert Roxane Weijenberg van de afdeling Klinische Neuropsychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam in het tijdschrift Neuroscience and Biobehavioral Reviews.

De promovenda bestudeerde vele verschillende internationale studies naar dieren en naar mensen en trok daaruit deze conclusies: “Bij sommige studies met muizen werden de tanden uitgetrokken, waarna de dieren gemalen voedsel kregen. Je zag dan dat zowel de geheugenfunctie als de gezondheid van de hersenen achteruit ging.” In studies bij mensen werden vergelijkbare resultaten gevonden.

Deze conclusies zijn onder andere van belang voor het voedselbeleid in verpleeghuizen. “Als er slikproblemen zijn is gemalen eten de juiste keuze, maar wanneer er geen medische noodzaak is, is het beter om gewoon goed te kauwen.”

Bronmateriaal

Vrije Universiteit Amsterdam

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd