Kattenbaasje? Jouw kat heeft je helemaal niet nodig!

kat

Nieuw onderzoek suggereert dat de kat nog onafhankelijker van zijn baasje is dan gedacht en zich ook zonder dat baasje heel veilig kan voelen.

Onderzoekers trekken die conclusie nadat ze een aantal katten aan enkele experimenten onderwierpen. Zo werden de katten in een vreemde omgeving geplaatst met hun baasje of met een vreemde of helemaal alleen. En elke keer werd gekeken hoe de kat zich gedroeg: hoe passief hij was, in welke mate hij contact zocht en of hij angstig was als het baasje er niet bij was.

Verrassend
De experimenten wijzen erop dat de kat – in tegenstelling tot de hond – zijn baasje niet per definitie als een veilige basis ziet en dus ook niet angstig is als de baas hem verlaat. De resultaten zijn best verrassend. “Eerder onderzoek heeft gesuggereerd dat sommige katten, net als honden, tekenen van verlatingsangst vertonen als hun baasjes ze alleen laten,” vertelt onderzoeker Daniel Mills. Ook in dit experiment lieten katten meer van zich horen wanneer hun baasje de kamer verliet dan wanneer de vreemde ze alleen liet. Maar dat zou geen teken van verlatingsangst zijn. “Het lijkt erop dat wat wij interpreteren als verlatingsangst eigenlijk een soort frustratie is.” De onderzoekers trekken die conclusie, omdat de katten verder geen tekenen van verlatingsangst vertoonden, zo waren ze niet extra blij wanneer hun baasje terugkeerde, leken ze niet angstig als het baasje wegging en waren ze ook niet geneigd om bij hun baasje in de buurt te blijven.

Autonoom
“Voor honden zijn baasjes een veilige haven, maar het is nu wel duidelijk dat huiskatten veel autonomer zijn wanneer het gaat om het omgaan met ongebruikelijke situaties.” De onderzoekers benadrukken dat hun resultaten er zeker niet op wijzen dat katten niet in staat zijn om een relatie aan te gaan met mensen en bepaalde sociale voorkeuren te ontwikkelen. “Maar de resultaten tonen wel aan dat deze relaties niet gebaseerd zijn op een behoefte aan veiligheid.”

Uit de experimenten zou blijken dat katten liever de interactie met hun baasje aangaan, maar niet de geruststelling van dat baasje nodig hebben wanneer ze in een nieuwe omgeving belanden. Volgens de onderzoekers komt dat doordat de kat van nature een onafhankelijke en solitaire jager is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd