Je kat weet je elke keer weer te verbazen. Blijkt dat eigenwijze beest toch aanhankelijker dan gedacht? Misschien wel, hij lijkt namelijk je geur te herkennen.
Katten ruiken langer aan een vreemde geur dan aan het luchtje van hun baasje. Dat zou betekenen dat ze mensen die ze kennen, kunnen identificeren enkel op basis van hoe ze ruiken, zo toont onderzoek van de Landbouwuniversiteit van Tokio aan.
Moeilijk te trainen
We wisten al wel dat katten hun neus gebruiken om andere katten te herkennen en om met elkaar te communiceren, maar dat ze zo ook onderscheid kunnen maken tussen mensen is nieuw. “Katten zijn niet eerder uitgebreid onderzocht omdat het moeilijk is om ze te trainen voor experimenten. Het is lastig om ze te laten wennen aan de experimentele omgeving en hun gedragsreacties zijn niet zo duidelijk als die van honden”, legt onderzoeker Hidehiko Uchiyama uit aan Scientias.nl.
Het lukte de onderzoekers toch om dertig huiskatten te laten ruiken aan plastic buisjes met daarin wattenstaafjes die onder de oksel, achter het oor en tussen de tenen door waren gehaald van hun baasje of van een onbekende. De dieren snoven aanzienlijk langer aan de onbekende geuren dan aan die van hun eigenaar of een leeg buisje. En nog iets opmerkelijks: kenden ze de geur niet dan roken ze vaker met hun rechterneusgat. Als ze meer vertrouwd raakten met het luchtje stapten ze over op het linkerneusgat. Dat de dieren nieuwe geuren met hun rechterneusgat ruiken, wijst erop dat ze verschillende hersenhelften voor verschillende taken gebruiken, iets dat ook al is aangetoond bij onder meer honden, vissen en vogels.
Neurotische katten
De baasjes van de katten moesten ook een vragenlijst invullen over de persoonlijkheid van hun kat en hun relatie met het dier. Ook daar kwamen interessante resultaten uit: katten met een neurotische persoonlijkheid hadden de neiging om elk buisje meermaals te besnuffelen, terwijl katten met een aangenamer karakter rustiger roken aan de buisjes. Dit gold echter alleen voor katers, bij poezen was er geen verschil. “Dit kan komen doordat mannetjes zich relatief opvallender gedragen”, aldus Uchiyama. Het verschil valt daardoor duidelijker op, maar het wil niet per se zeggen dat het bij vrouwtjes niet bestaat.
Eigen geur achterlaten
De studie is een leuke eerste stap: huiskatten kunnen onderscheid maken tussen bekende en onbekende mensen op basis van hun geur. Maar het blijft onduidelijk of ze ook echt hun baasje kunnen herkennen door alleen maar te snuffelen. Wat wel is aangetoond, is dat de katten zelf ook een geur achterlaten.
“We laten zien dat katten hun reukzin gebruiken om mensen te herkennen. Ook registreren we karakteristiek wrijfgedrag dat optreedt na het ruiken, wat aangeeft dat snuffelen verkennend gedrag kan zijn dat voorafgaat aan het achterlaten van de eigen geur bij katten”, legt de onderzoeker uit. Dit betekent dat katten niet alleen de geur van mensen herkennen, maar ook als reactie hun eigen geur willen achterlaten. “Deze relatie moeten we verder onderzoeken, net als de theorie dat katten in staat zijn om een specifiek persoon te herkennen aan zijn geur.”