De kater komt later (tenzij u tussentijds Sprite of water met bubbels drinkt)

bier

U kent het wel: lekker gepimpeld op een zaterdagavond en de kater..die komt later. Maar er is een manier om een kater te voorkomen, zo suggereren Chinese onderzoekers. En het is heel simpel. Drink Sprite.

“Verschillende alcoholische dranken met daarin verschillende concentraties ethanol worden op grote schaal geconsumeerd en buitensporige alcoholconsumptie kan resulteren in serieuze gezondheidsproblemen,” zo schrijven de onderzoekers in het blad Food & Function. “Vaak wordt de consumptie van alcoholische dranken gecombineerd met het drinken van niet-alcoholische dranken, zoals kruidenthee en koolzuurhoudende dranken om de symptomen van de drank te verlichten.” Maar welk effect hebben die drankjes nu werkelijk op die symptomen? De onderzoekers besloten het uit te zoeken.

Alcoholdehydrogenase en aldehydedehydrogenase
Ze keken hoe 57 verschillende drankjes invloed uitoefenden op de activiteit van alcoholdehydrogenase (ADH) en aldehydedehydrogenase (ALDH). Wanneer we ethanol binnenkrijgen, wordt dit door ADH omgezet in het giftige ethanal. En daarna door ALDH in het onschadelijke acetaat. De truc is om de periode dat zich ethanal in uw lichaam bevindt, zo kort mogelijk te maken. Zo worden de schadelijke effecten van de drank immers beperkt.

WIST U DAT…

…de Inca’s hun kinderoffers drogeerden met behulp van alcohol?

Effect
Uit het onderzoek van de Chinese onderzoekers blijkt dat niet-alcoholische dranken heel uiteenlopende effecten op de activiteit van ADH en ALDH hebben. Zo waren er drankjes die de activiteit van ADH een boost gaven en die van ALDH juist afremden. Het effect: ethanol wordt snel omgezet in het giftige ethanal en pas heel laat omgezet in het onschadelijke acetaat. Andere drankjes gaven de activiteit van ALDH juist een boost, waardoor ethanal snel werd afgebroken.

Sprite
Heel concreet: welke drankjes kunt u nu het beste drinken tussen de biertjes en wijntjes door? Sprite kwam als het beste drankje uit de bus: het verlaagt de kans op de bijwerkingen die we van alcohol gewend zijn, het sterkst. Ook leidingwater met bubbels doet de drinkende mens goed. Bepaalde kruideninfusies hadden juist een averechts effect.

De onderzoekers zijn van plan hun studie voort te zetten. Zo willen ze middels experimenten met mensen gaan achterhalen of hun resultaten overeind blijven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd