Kater is alleen te voorkomen door minder te drinken

kater

Hoe kun je een kater voorkomen? Wetenschappers zijn er nu eindelijk uit! Door minder te drinken!

Lust je wel een borrel, maar ben je niet zo’n fan van de kater? Dan hebben onderzoekers slecht nieuws voor je: de kater is alleen maar te voorkomen door minder te drinken. Tussentijds water drinken of een hapje eten – twee veelgebruikte trucjes die mensen toepassen in de hoop een kater te voorkomen – helpt niet. Tot die conclusie komen Nederlandse en Canadese onderzoekers nadat ze studenten en hun drinkgedrag bestudeerden.

Kater
“We ontdekten een vrij duidelijk verband,” vertelt onderzoeker Joris Verster. “Hoe meer je drinkt, hoe waarschijnlijker het is dat je een kater krijgt.” Studenten die aangaven nooit een kater te hebben gehad, waren doorgaans geneigd om minder te drinken dan studenten die wel eens een kater hadden.

Water en voedsel
De onderzoekers vroegen studenten onder meer naar de laatste keer dat ze flink gepimpeld hadden en waren ook benieuwd of de studenten na het drinken gegeten of water gedronken hadden. Vervolgens vergeleken ze de katers van studenten die na het drinken van flink wat borrels gegeten en water gedronken hadden met de katers van studenten die dat niet deden. Er bleek niet echt een verschil te zijn. “Degenen die voedsel of water nuttigden, bleken zich ietsje beter te voelen dan degenen die dat niet deden, maar het ging niet echt om een betekenisvol verschil,” stelt Verster. “De enige manier waarop je een kater voorkomen kunt is – voor zover we nu weten – minder drinken.”

Het onderzoek is heel belangrijk, zo benadrukt doctor Michael Bloomfield. “Wereldwijd lopen de economische en sociale kosten van alcoholmisbruik in de honderden miljarden euro’s per jaar. Het is daarom heel belangrijk om een antwoord te vinden op simpele vragen zoals ‘hoe voorkom je een kater?’ Hoewel meer onderzoek nodig is, vertelt dit nieuwe onderzoek ons dat het antwoord heel simpel is: ‘minder drinken’.”

Bronmateriaal

"Can you avoid hangovers after heavy drinking?" - European College of Neuropsychopharmacology (via Wikimedia Commons)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd