Kat stelt zijn eigen dieet zorgvuldig samen

kat

Wanneer katten droog en nat voer voorgeschoteld krijgen, zijn ze in staat om zorgvuldig te selecteren hoeveel ze van elke soort voedsel moeten nuttigen, om ervoor te zorgen dat ze een consistente hoeveelheid eiwitten, vetten en koolhydraten binnenkrijgen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

De onderzoekers publiceren hun resultaten in het blad Journal of Comparative Physiology B. Het onderzoek is best opvallend. Het toont namelijk aan dat katten hun inname van bepaalde voedingsstoffen regelen door hun voedselkeuze aan te passen. En zelfs wanneer ze voedsel met andere verhoudingen voedingsstoffen en textuur voorgeschoteld krijgen, weten ze hoeveel ze ervan – eventueel in combinatie met ander voedsel – moeten eten om de nodige voedingsstoffen binnen te krijgen.

Experiment
De onderzoekers trekken die conclusie op basis van experimenten waarin de katten met verschillende combinaties voedsel geconfronteerd werden. Hoe uiteenlopend die combinaties ook waren: de katten slaagden er altijd in om de balans in de hoeveelheid eiwitten, vet en koolhydraten die ze binnenkregen, te bewaren.

Muziek

Wat vinden katten mooi als het om muziek gaat? Lees er hier alles over!

Calorieën
Het onderzoek onderschrijft bovendien eerdere onderzoeksresultaten die erop wezen dat katten zo’n 52 procent van hun dagelijkse portie calorieën uit eiwitten, 36 procent uit vet en 12 procent uit koolhydraten halen. Die percentages komen overeen met het dieet van wilde katten. Blijkbaar hebben de huiskatten ervoor gezorgd dat hun inname van voedingsstoffen sterk op die van wilde katten is blijven lijken.

Droog en nat
Het onderzoek wijst erop dat u katten rustig nat en droog voer voor kan schotelen: de kat vormt daaruit zelf wel het dieet dat hij nodig heeft. “Nat voedsel bevat over het algemeen meer eiwitten en vet, terwijl droog voedsel meer koolhydraten bevat,” vertelt onderzoeker Hewson-Hughes.

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van het WALTHAM Centre for Pet Nutrition, een onderzoekscentrum dat ten grondslag ligt aan veel bekende merken voedsel voor katten en honden. Ook wetenschappers van de universiteit van Sydney en het Institute of Natural Sciences at Massey University verleenden hun medewerking.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd