Kat krijgt bionische pootjes

Het zat Oscar de kat allemaal niet mee: door toedoen van een maaidorser verloor hij onlangs beide achterpoten. De Engelse dierenarts Noel Fitzpatrick liet zich door al die misère niet uit het veld slaan en hielp Oscar weer op de been door de kat als eerste dier ter wereld bionische ledematen te geven.

Tijdens een operatie die drie uur duurde bevestigde Fitzpatrick een stalen pin aan het bot van Oscar. De huid van de kat werd rond de stalen pin ‘aangetrokken’ en de pin steekt er nog een eindje uit. Aan die uiteinden konden vervolgens de voetjes worden bevestigd.

De bionische pootjes zijn helemaal op het leven van een kat aangepast en veren net als echte pootjes op en neer. Ook zijn ze zo ontworpen dat Oscar er met kan springen, klimmen en rennen.

De techniek achter de operatie is ontwikkeld door de universiteit van Londen en was bedoeld voor mensen. Zo heeft een vrouw in 2005 al zo’n prothese gekregen. Volgens experts bewijst deze succesvolle operatie van Oscar maar weer eens hoe veelbelovend de bionische techniek is.

Oscar maakt het ondertussen uitstekend. Hij kan met behulp van de pootjes weer uit de voeten. Er is één nadeel: de kat mag niet meer naar buiten. Daar zijn zijn pootjes namelijk niet op berekend.

Oscar de kat. Foto: PA / News.bbc.co.uk

Bronmateriaal

"Bionic feet for amputee cat" - News.bbc.co.uk

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd