Kat is een voorzichtige drinker

Een kat staat bekend om diens evenwicht en gratie. Uit onderzoek van wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology blijkt nu dat die eigenschappen ook gelden voor de manier waarop het dier drinkt. In tegenstelling tot aartsvijand de hond werkt een kat vloeistoffen uitzonderlijk voorzichtig naar binnen.

In 1940 maakte een Amerikaanse wetenschapper al een video waarin te zien was hoe de kat precies dronk. Het dier stopte zijn tong recht naar beneden in de bak. Het topje van de tong was hierbij een beetje naar achteren gekruld zodat deze de vloeistof als eerste raakte. Maar de wetenschappers van MIT wilden meer weten.

Razendsnel
Ze verzamelden beelden van drinkende katten en vertraagden die aanzienlijk. “De tong van een kat kan een snelheid van bijna een meter per seconde halen en is daarmee te snel om met het blote oog te zien,” vertelt onderzoeker Pedro Reis.

Kolom
De onderzoekers concluderen op basis van de beelden dat het topje van de tong niet alleen het deel is dat als eerste de vloeistof raakt. Het is ook het enige deel. Katten steken niet hun hele tong in de vloeistof, maar doen dat veel voorzichtiger en eleganter. De top van de tong raakt het oppervlak van de vloeistof amper en dan trekt de kat diens tong alweer op. Door dat zo te doen, ontstaat een kolom van water tussen de bewegende tong en het oppervlak van bijvoorbeeld de melk. Daarop sluit de kat diens mond en bijt hij de kolom eigenlijk van het oppervlak af. Zo heeft hij een lekker drankje en dat zonder dat zijn kin nat is geworden.

Filmpje
Hoe dat er precies uitziet? Dat laat dit filmpje mooi zien. De beelden zijn sterk vertraagd en worden twaalf keer langzamer weergegeven.

Snorharen
De onderzoekers vermoeden dat de kat zo voorzichtig is, omdat deze wil voorkomen dat zijn snorharen nat worden. Deze spelen een belangrijke rol in het opmerken van objecten. Onze andere trouwe viervoeter de hond is een stuk rommeliger. Kijk maar:

De wetenschappers concluderen dat de kat een snelle, maar voorzichtige drinker is. Ook stellen ze vast dat grotere katten – tijgers, leeuwen, cheetahs, enzovoort – langzamer drinken dan de huiskat. Met een meter per seconde is deze de grote jagers net te rap af. Dat wil niet zeggen dat de kat de snelste drinker op aarde is. Dat is mogelijk de rat. Deze is in staat om zijn tong zes tot zeven keer per seconde in vloeistoffen te dopen.

De foto boven dit artikel is van de hand van Pedro Reis, Micaela Pilotto and Roman Stocker.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd