Kastelen van oude beschaving ontdekt in Libië

Wetenschappers hebben in de woestijn van Libië de sporen van een verloren gegane beschaving teruggevonden.

De onderzoekers ontdekten in de onherbergzame woestijn van Libië meer dan honderd boerderijen en diverse dorpen met vestingwerken. Ook stuitten ze op kasteelachtige gebouwen en verschillende steden. Het meeste stamt uit de periode tussen 1 en 500 jaar na Christus.

Satellietbeelden
De onderzoekers vonden de restanten door satellietbeelden te bestuderen. De eerste bezoekjes aan een deel van de ontdekkingen zijn ook al achter de rug. En de resultaten zijn indrukwekkend. Sommige kasteelmuren zijn nog in uitstekende staat en staan nog fier overeind. Soms reiken ze tot wel vier meter hoog. Ook zijn er indrukwekkende irrigatiesystemen, begraafplaatsen en huizen teruggevonden.

Een kasteelachtige structuur in de woestijn. Foto: Toby Savage.

Garmanten
Dat Kadhafi inmiddels het veld heeft moeten ruimen, komt de archeologen goed uit. Zij krijgen nu hopelijk eindelijk de kans om hun vondsten nader te bestuderen en meer te weten te komen over de beschaving die deze bouwwerken neerzette. Het gaat om de Garamanten: een volk waar we relatief weinig van afweten. De eerste vondsten wijzen er bijvoorbeeld al op dat dit volk veel beter ontwikkeld was dan gedacht.

Een dorpje in de woestijn. In het groen de tuinen, in het rood de bebouwing en in het zwart de vestingwerken. Afbeelding: Google / DigitalGlobe.

Onherbergzaam
Dat moest natuurlijk ook wel om in de woestijn te kunnen overleven. “We zien dat dit onherbergzame landschap waar geen regen valt ooit zeer sterk bebouwd en gecultiveerd was,” vertelt onderzoeker Martin Sterry. “Dit (de ontdekkingen, red.) zijn de eerste steden in Libië die niet aan kolonisten zoals de Grieken of Romeinen toebehoorden,” vertelt onderzoeker David Mattingly. ‘De Garamanten zouden centraal moeten staan in de geschiedenislessen van de Libische kinderen.”

Ten tijde van Kadhafi werd er weinig geld besteed aan het behoud van en onderzoek naar archeologische vondsten. De onderzoekers hopen dat dat nu verandert.

Bronmateriaal

"Castles in the desert - satellites reveal lost cities of Libya" - LE.AC.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Toby Savage.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd