Kapucijnapen hebben slimme techniek om termieten te vangen

Blonde kapucijnapen uit Brazilië maken gebruik van een speciale techniek om termieten uit nesten te vissen. Braziliaanse wetenschappers volgden een groep van zes kapucijnapen en zagen hoe de dieren een bijzondere reeks handelingen verrichten om de insecten te pakken te krijgen. Er leven op dit moment nog maar 180 blonde kapucijnapen in het wild.

De wetenschappers zagen hoe de dieren in een boom klommen in de richting van een termietennest. Vervolgens sloegen de kapucijnapen met hun handen op het nest. Daarna pakte iedere aap een boomtak om in het nest te steken. De aap draaide de tak rond, terwijl de stok het nest penetreerde. Vervolgens trok iedere aap zijn tak uit het nest om te kijken of hij beet had.

Wetenschappers herhaalden de techniek en kwamen erachter dat het een hele effectieve methode is om termieten te vangen. “Het werkt echt”, zegt Antonio Souto van de Universidade Federal de Pernambuco in Brazilië. “De manier waarop de apen termieten vangen verhoogt de vangst.”

Voor het experiment vroegen wetenschappers zich af waarom de kapucijnapen de tak met een draaibeweging in het nest stoppen. De onderzoekers kwamen erachter dat de dieren dit doen om te voorkomen dat de tak breekt tijdens het penetratieproces. En dat is zonde, want zo vangen de apen geen termieten. Daarnaast hebben ze een nieuwe tak nodig om de insecten uit het nest te vissen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd