Wetenschappers hebben een chirurgische lijm ontwikkeld die gebruikt kan worden om wonden te dichten en hechtingen en nietjes overbodig kan maken. De lijm is zelfs sterk genoeg om een opening in een kloppend hart te sluiten.
De lijm is in opdracht van een hartchirurg ontwikkeld. Hij wilde graag van de nietjes en hechtingen af die nu vaak tijdens onder meer hartoperaties gebruikt worden. Weefsel hechten is namelijk een tijdrovend werkje. En nietjes kunnen weer voor beschadigingen zorgen. De hartchirurg bedacht dat het wenselijk zou zijn als de nietjes en hechtingen vervangen konden worden door lijm. Operaties zouden dan niet alleen sneller kunnen verlopen, maar ook minder ingrijpend zijn en wellicht zou zelfs de kans op complicaties verkleind worden.
Lastig
Maar het ontwikkelen van zo’n lijm bleek nog niet gemakkelijk. Want de lijm moest nogal aan wat eisen voldoen. Zo moest deze goed plakken, afbreekbaar zijn en enigszins elastisch zijn om met het hart mee te kunnen bewegen. En ook niet onbelangrijk: de lijm moet ook in de aanwezigheid van bloed standhouden. Dat laatste was nog best lastig: lijm die onder droge omstandigheden prima werkt, kan een stuk minder effectief zijn in de aanwezigheid van water.
Gelukt
Maar na jaren onderzoek is het nu dan eindelijk gelukt. Wetenschappers hebben een lijm ontwikkeld die aan alle eisen voldoet. Eerste experimenten onder muizen en varkens zijn veelbelovend. Zo gebruikten onderzoekers de lijm om iets aan het hart van een varken te bevestigen. Zelfs toen ze met behulp van adrenaline de hartslag van het varken opvoerden, hield de lijm stand. Ook bleek de lijm zeer geschikt om kapotte hartwanden en aderen te repareren.
Hoe werkt het?
De lijm bestaat uit twee biomoleculen en wordt in vloeibare vorm toegepast. Doordat deze hydrofoob (waterafstotend) is, kan de lijm niet wegspoelen. De lijm wordt hard – maar blijft wel elastisch – wanneer deze enkele seconden aan UV-licht wordt blootgesteld. Dat is te lezen in het blad Science Translational Medicine.
De lijm wordt momenteel verder ontwikkeld. Het zou nog één tot twee jaar moeten duren voor menselijke patiënten een beroep kunnen doen op de lijm.