Kantoorplant is goed voor de concentratie

Tijd om een plekje op uw bureau vrij te maken voor een plant. Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat planten ons mensen helpen om beter na te denken en onszelf beter te concentreren.

Hoe meer planten, hoe beter, zo concluderen de onderzoekers in het blad Journal of Environmental Psychology. Met name op plekken waar gewerkt moet worden – van studeerkamer tot kantoor – is een plant een aanrader.

Experiment
De wetenschappers verzamelden enkele proefpersonen en onderwierpen ze aan een opdracht. De proefpersonen moesten een tekst lezen en van elke zin het laatste woord onthouden. Bij deze opdracht moesten de proefpersonen voortdurend schakelen: ze moesten lezen en onthouden. Bij dat schakelen ligt afgeleid worden op de loer.

WIST U DAT…

Drie keer
De proefpersonen ondergingen het experiment drie keer. Eén keer nadat ze het laboratorium binnen waren gekomen. Eén keer na een veeleisende cognitieve taak. En één keer na een pauze van vijf minuten. Een deel van de proefpersonen onderging de test in een kamer met vier planten. De rest zat in een kamer zonder planten.

Verbetering
De mensen die in een kamer met planten zaten, wisten toen ze het experiment voor de tweede keer aflegden (dus na de veeleisende cognitieve taak) beter te presteren. De mensen in de kamer zonder planten lukte dat niet. Geen van de groepen presteerde de derde keer (dus na de pauze van vijf minuten) beter.

Het onderzoek wijst erop dat mensen baat hebben bij een werkomgeving met planten. De organismen voorkomen dat de werknemers moe en afgeleid worden. Opvallend genoeg heeft een pauze van vijf minuten geen effect. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe de mens precies baat heeft bij de planten.

Bronmateriaal

"Houseplants Make You Smarter" - Scientificamerican.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd