Eet je nog niet voldoende vette vis? Nu heb je nog een reden om daar maar snel mee te beginnen. Vette vis zit namelijk bomvol omega 3-vetzuren, die je gehoor zomaar eens zouden kunnen helpen beschermen.
Naarmate we ouder worden, kunnen velen van ons steeds minder goed horen. Naar schatting leeft ongeveer 20 procent van de wereldbevolking – meer dan 1,5 miljard mensen wereldwijd – met gehoorproblemen. En dit aantal zal naar verwachting stijgen, naarmate de bevolking de komende decennia vergrijst. Of je nou lijdt aan een milde of ernstige vorm, wat vast staat is dat gehoorproblemen invloed hebben op sociale interacties, opleidings- en werkkansen en andere aspecten van het dagelijks leven. Zoals met zoveel is voorkomen beter dan genezen. En dus raden onderzoekers aan om genoeg omega 3-vetzuren binnen te krijgen. Want dat blijkt opmerkelijk doeltreffend voor het behoud van het hoorvermogen, zo suggereert een nieuwe studie.
Omega 3
Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De nieuwe studie handelt met name over de laatste. “Ons lichaam maakt zelf EPA en DHA aan uit ALA,” legt onderzoeker Michael McBurney in een interview met Scientias.nl uit. “Ons lichaam is hier helaas niet heel vaardig in. Het is daarom belangrijk om EPA en DHA binnen te krijgen door vette vis te eten, zoals zalm en tonijn, of door een voedingssupplement met EPA en DHA in te nemen.”
Voordelen
Het nuttigen van voldoende omega 3-vetzuren heeft tal van voordelen. Zo hangt het samen met een lagere kans op sterfte aan hartziekten en verlaagt het de bloeddruk. Bovendien is DHA nodig voor een normale hersenfunctie en gezichtsvermogen. Maar aan dit rijtje kunnen we nu dus nóg een voordeel toevoegen. “Hogere DHA-waarden zijn eerder in verband gebracht met een lager risico op hartaandoeningen, cognitieve stoornissen en overlijden,” zegt McBurney. “Nu suggereert onze studie dat DHA tevens helpt bij het behoud van het gehoor. Het kan het risico op leeftijdsgebonden gehoorverlies mogelijk zelfs verminderen.”
Studie
McBurney en zijn collega’s komen tot deze conclusie nadat ze gegevens van de UK Biobank (een enorme biomedische database met daarin de gegevens van een half miljoen Britten) hadden geanalyseerd. Het team beoordeelde het gehoor en DHA-waarden in het bloed van meer dan 100.000 mensen tussen de 40 en 69 jaar oud. Na rekening te hebben gehouden met mogelijke verstorende variabelen, toonden de resultaten aan dat mensen met hogere DHA-waarden in hun bloed, een 16 procent kleinere kans hadden om ‘ja’ te antwoorden op de vraag ‘heeft u moeite met horen?’ Deze mensen zeiden ook minder snel dat ze moeite hadden met het volgen van gesprekken als er achtergrondgeluid is.
Strijd tegen gehoorverlies
Het betekent dat DHA een belangrijke bondgenoot kan zijn in de strijd tegen gehoorverlies. Maar waarom? “Dat is op dit moment nog niet helemaal duidelijk,” zegt McBurney desgevraagd. “Wat we wel weten, is dat zenuwen membranen hebben die zijn samengesteld uit vetzuren. En DHA is betrokken bij de overdracht van signalen tussen zenuwcellen. Slagaders brengen vervolgens bloed naar deze cellen en het oor. In andere weefsels is bekend dat hogere niveaus van omega 3-vetzuren ontstekingen verminderen die bijdragen aan plaques in slagaders.”
Slag om de arm
Ondanks de veelbelovende resultaten, houdt McBurney een slag om de arm. Hoewel de bevindingen een verband laten zien tussen DHA-waarden en een beter gehoor, waarschuwt de onderzoeker dat de studie onvoldoende bewijs levert om definitieve conclusies te trekken. Zo kan niet met zekerheid worden gesteld dat DHA inderdaad verantwoordelijk is voor het behoud van het gehoorvermogen. “Evenmin bewijst onze studie dat lage DHA-waarden gehoorverlies veroorzaken,” legt McBurney uit. Toch zijn de onderzoekers optimistisch gestemd. Zo toonden eerdere studies naar dieren ook al aan dat hogere omega 3-waarden kunnen beschermen tegen leeftijdsgebonden gehoorverlies.
Belang
De bevindingen dragen hoe dan ook bij aan het groeiende bewijs van het belang van omega 3-vetzuren – en DHA in het bijzonder. Zo weten we dat het beschermt tegen leeftijdsgebonden achteruitgang van een verscheidenheid aan lichaamsfuncties. “Bovendien is het bekend dat hogere DHA-bloedspiegels beschermen tegen veel chronische ziekten en vroegtijdig overlijden,” zegt McBurney. “Omega 3-vetzuren helpen celmembranen te vormen en ondersteunen de cognitieve, immuun- en cardiovasculaire functie.” De onderzoekers vermoeden dan ook dat omega 3 vetzuren helpen de gezondheid van cellen in het binnenoor te beschermen en ontstekingsreacties op harde geluiden, chemicaliën of infecties verlichten.
Voedingswaren
Kortom, “er bestaan sterke aanwijzingen dat hogere DHA-bloedspiegels gunstig voor de gezondheid zijn,” vat McBurney samen. Omdat ons lichaam slechts kleine hoeveelheden DHA aanmaakt, hangt de hoeveelheid DHA die in ons bloed en weefsels wordt aangetroffen, met name af van onze inname van omega 3. En helaas krijgen veel mensen hier te weinig van binnen. “De meeste mensen consumeren niet voldoende hoeveelheden EPA en DHA,” merkt McBurney op. “Vette vis en omega 3-supplementen zijn beide goede voedingsbronnen. Meer mensen zouden dan ook vette vis moeten eten, of aanvullende supplementen moeten slikken.”
DHA zit zoals gezegd met name in vis en schaal- en schelpdieren. De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen, zo somt het Voedingscentrum op. Witte (magere) vis bevat ook visvetzuren, maar minder dan de vette vissoorten. Ook zijn er visoliecapsules op de markt met EPA en DHA. Aan sommige voedingsmiddelen wordt EPA of DHA toegevoegd, zoals aan bepaalde soorten margarines. Eieren en sommige vleessoorten leveren EPA en DHA. De gehaltes kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van het gebruikte veevoer.
Ben je dus zuinig op je gehoor, dan zou het helemaal geen verkeerd idee zijn om de komende tijd wat beter op je inname van omega 3-vetzuren te letten. Wil je je gehoor nog beter beschermen, dan kun je ook nog enkele andere dingen proberen. Wees je bewust van de hoeveelheid lawaai waar je jezelf aan blootstelt en bescherm je oren tegen harde geluiden met behulp van oordopjes. Zet het volume van je koptelefoon niet te hard en ga naar de dokter als je last hebt van oorinfecties. Op deze manieren kun je gehoorschade voorkomen en ook op hogere leeftijd nog steeds de vogeltjes buiten horen fluiten.