Kans op doodgeboren kindje vier keer groter na IVF

Vrouwen die zwanger raken door vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF (in-vitrofertilisatie) of ICSI (intracytoplasmatische sperma-injectie) hebben in vergelijking met vrouwen die op de natuurlijke manier zwanger raken een vier keer grotere kans dat hun kindje doodgeboren wordt. Dat concluderen onderzoekers.

De kans op een doodgeboren kindje is bij natuurlijke verwekking 3.7 op 1000. Bij koppels die IVF of ICSI gebruiken is dat 16.2 op 1000. De onderzoekers komen op die cijfers nadat ze 22.000 zwangerschappen hebben bestudeerd.

Het is volgens de onderzoekers niet duidelijk waardoor de kans op een doodgeboren kindje bij de ene groep groter is. Wellicht heeft het te maken met de vruchtbaarheidsbehandeling. Of hangt het samen met het feit dat de ouders van het kindje onvruchtbaar zijn.

Toch vermoedt onderzoeker Kirsten Wisborg dat het risico op een doodgeboren kindje te maken heeft met de behandelingen. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat deze kans voor zowel stellen die in het eerste jaar van de behandeling zwanger raken als voor stellen die er veel langer over doen hetzelfde is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd